Komise vyzývá o omezení rybářské flotily EU

22.04.2009
čtk

Evropská komise vyzvala EU k drastickému omezení její rybářské flotily. V unii je přitom v současnosti asi 90.000 rybářských lodí, což údajně představuje zásadní hrozbu pro populaci ryb. Třetina ryb se v mořích, kde loví evropští rybáři, vůbec nemůže rozmnožovat, protože jejich populace je zdevastovaná. U 88 procent ryb jsou překročené i veškeré rybářské kvóty. V celém světě je to přitom jen 25 procent.

„Flotily mají takovou sílu, že vyloví daleko více ryb, než by bylo nutné, aby nebyla ohrožena budoucnost. To je kořen všech problémů,“ uvedla komise. Podle ní je rovněž nepřípustné, aby vlády nadále platily celému rybářskému průmyslu vysoké dotace, které jen vedou k překračování stanovených kvót.

„Evropané často platí za ryby v podstatě dvakrát. Jednou v obchodě a podruhé prostřednictvím jejich daní,“ dodala EK. Zoufalá je především situace v Severním moři, kde je například 93 procent tresek uloveno ještě předtím, než jsou schopné se rozmnožovat.

Pokud by unie na škrty v rybářských flotilách nakonec přistoupila, dotkne se to především Španělska, Itálie, Francie, Řecka a Británie. Španělsko má největší flotilu lodí, pokud jde o jejich výtlak, nejpočetnější flotilu ale mají Řekové se 17.350 loděmi následovaní Italy se 13.700 loděmi.

Případná omezení ale nebude jednoduché prosadit, což bylo například vidět při nedávných protestech francouzských rybářů. Ti zablokovali několik francouzských přístavů, protože nesouhlasili s přísnými kvótami u tresky a mořského jazyka. Francie má přitom flotilu, která čítá 8000 rybářských plavidel.

Evropská komise ale zatím nenavrhuje, o kolik by se měl počet plavidel v unijní rybářské flotile snížit. Její výzvu zatím budou diskutovat členské státy a zástupci rybářského průmyslu, kteří časem vznesou své připomínky, na jejichž základě by mohl vzniknout konkrétní legislativní návrh. Aktivisté z organizace Greenpeace ale například tvrdí, že unijní flotila by měla být snížena o polovinu, aby se zásoby ryb stabilizovaly.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek