Společné zastoupení Česka a Slovenska v MMF a SB

22.04.2009
čtk

Slovensko a Česká republika budou mít od července společné zástupce v Mezinárodním měnovém fondu (MMF) a Světové bance (SB). Slovensko se vzdá role poradce výkonného ředitele fondu, získá ale vyšší post „senior poradce“ MMF. Zástupce Česka zase bude reprezentovat obě země ve stejné funkci ve Světové bance.

Přeskupením personálního obsazení obě země podle slovenského ministerstva financí přispějí největším dílem k plánovanému snižování nákladů belgické skupiny MMF. Do ní jsou Česko i Slovensko začleněny spolu s dalšími osmi státy.

Na postu poradce výkonného ředitele MMF nyní Slovensko zastupuje poradce ministra financí Marek Jakoby. Ve funkci guvernéra fondu zemi reprezentuje guvernér slovenské centrální banky (NBS) Ivan Šramko, jeho náhradníkem je státní tajemník ministerstva financí.

Belgická skupina MMF se zavázala snížit náklady na lidské zdroje o 350.640 dolarů (asi 7,33 milionu Kč). Vedle Slovenska a České republiky do belgické skupiny patří i Belgie, Rakousko, Maďarsko, Slovinsko, Bělorusko, Lucembursko, Kazachstán a Turecko.

K cílům MMF patří podpora mezinárodní měnové spolupráce a stability směnných kurzů či poskytování dočasné finanční pomoci na korekci nerovnováhy platební bilance členských zemí. Měnový fond také každoročně pořádá konzultace s členskými zeměmi, posuzuje stav ekonomiky a předkládá doporučení pro její další vývoj. Mezinárodní měnový fond sdružuje více než 180 zemí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek