EU nakonec Somálsku přispěje 85 miliony dolarů

23.04.2009
čtk – aktualizováno

Evropská unie přispěje na dnešní dárcovské konferenci v Bruselu na stabilizaci situace v Somálsku 85 miliony dolarů (více než 1,7 miliardy korun). Novinářům to dnes před začátkem konference řekl předseda Evropské komise José Barroso. Podle něj EU bude největším přispěvatelem ze všech účastníků, a poskytne tak téměř polovinu předpokládané pomoci. OSN však podle diplomatických zdrojů očekává, že by se mohlo vybrat až 250 milionů dolarů (zhruba 5,1 miliardy korun).

Navzdory podpoře Evropské unie nám zbývá ještě hodně práce. Chtěl bych vyzvat EU, aby přispívala i nadále na budování somálské vlády a bezpečnostních složek, řekl generální tajemník OSN Pan Ki-Mun, který s Barrosem dárcovskou konferenci zahájí. Česko dá ze své pokladny 150.000 dolarů (asi tři miliony korun), řekla ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

EU podle Barrosa bude největším přispěvatelem ze všech účastníků, a poskytne tak téměř polovinu předpokládané pomoci. OSN však podle diplomatických zdrojů očekává, že by se mohlo vybrat až 250 milionů dolarů (zhruba 5,1 miliardy korun).

Drtivá většina vybraných peněz má směřovat na zajištění mírové mise Africké unie zvané AMISOM. Ta má v současnosti 4300 členů, ale v příštím roce by jich mělo být již osm tisíc. Další peníze mají jít na vybudování somálské policie a národních ozbrojených sil, které mají rovněž čítat několik tisíc členů. V zemi přitom v současnosti podobné síly prakticky neexistují a situace zde bývá občas označována za anarchii, státní správa v podstatě nefunguje.

Na programu sice není problematika pirátských útoků, která dostala Somálsko v poslední době do centra pozornosti světových médií, ale diplomaté se shodují, že bez řešení na souši není možné vyřešit situaci na moři. Jestliže budeme řešit jen symptomy, jakými je právě pirátství, a nebudeme řešit příčiny, neuspějeme, dodal Barroso. EU a NATO mají v oblasti sice několik lodí, kterým se daří čas od času útoky pirátů odvracet, ale nepřináší to dlouhodobé řešení situace.

Podle neziskové organizace Oxfam v současnosti potřebují zhruba 3,2 milionu Somálců zahraniční pomoc, což představuje nárůst o 77 procent od ledna loňského roku. Za poslední dva roky také své domovy opustil více než jeden milion lidí. Otázka pirátství sice okupuje média, ale je to jen symptom hlubších problémů, které vznikly pádem národní vlády v roce 1991 a nikdo jim od té doby nevěnoval pozornost, dodala Elise Fordová, šéfka hlavní kanceláře Oxfamu v EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek