Francie odmítla urychlení přibližování Turecka k EU

23.04.2009
čtk

Francie včera zareagovala odmítavě na úterní schůzku Evropská unie-Turecko v Praze, na které zazněly vstřícné hlasy k pokračování přibližovacího procesu Ankary k evropské sedmadvacítce s konečným cílem přijmout tuto zemi do unie.

„Pražská schůzka zapadá do rámce pravidelného politického dialogu, který EU vede s Tureckem. Tento typ schůzek ale nemá mandát přijímat rozhodnutí týkající se vyjednávání o případném vstupu (Turecka do unie),“ řekl mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Frédéric Desagneaux. Dodal, že rozhodnutí o něm se přijímají jednomyslně všemi členskými státy.

Desagneaux rovněž připomněl, že francouzský prezident Nicolas Sarkozy před několika týdny odmítavý postoj Francie v této záležitosti zopakoval poté, co americký prezident Barack Obama při své návštěvě v Evropě naopak vyzval pro vstup Turecka do unie.

Mluvčí ministerstva dodal, že Francie bude nadále bedlivě dohlížet na to, aby Turecko plně dodržovalo podmínky vyžadované pro otevření jakékoli další kapitoly přibližovacích rozhovorů, pokud se týkají posílení partnerství mezi EU a Tureckem. Paříž ale nadále odmítá otevření těch kapitol, které by už uvolnily cestu k vstupu Turecka do unie.

Švédský ministr zahraničí Carl Bildt, jehož země předsednické žezlo od Česka převezme v červenci, řekl, že naprostá většina vlád sedmadvacítky i europoslanců je pro pokračování rozhovorů s Tureckem. Konstatoval, že v minulosti se ozývaly protesty proti každému rozšíření EU a předtím i Evropského společenství.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v úterý především vyzval Ankaru k ústavním reformám a slaďování turecké legislativy s unijní.

Podle agentury AFP české předsednictví EU se na schůzce s Tureckem zasadilo o to, aby přístupové rozhovory aktivně pokračovaly. Provládní francouzský deník Le Figaro k pražskému jednání v titulku napsal, že „Praha chce obnovit jednání s Tureckem“, a citoval Schwarzenberga, který údajně řekl: „Probíhající proces vyjednávání o vstupu ukazuje, že Turecko je stále blíže EU“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek