Barroso neví, zda má kandidovat do čela EK

24.04.2009
čtk

Předseda Evropské komise José Barroso se dosud definitivně nerozhodl, zda se bude ucházet o další mandát. Barroso, který svůj úřad vykonává od roku 2004, to řekl v rozhovoru, který zveřejnil portugalský tisk.

Ještě jsem se definitivně nerozhodl. Rozhodnu se tak, pokud usoudím, že mám nezbytné podmínky k dokončení projektu, v nějž věřím, řekl předseda EK týdeníku Sol.

Můj mandát je pětiletý. Trvá až do konce října a já na něj vynakládám veškerou energii. Po volbách (do Evropského parlamentu) budu moci usoudit, zda vznikly nezbytné podmínky. Na rozdíl od toho, co se často říká, se taková rozhodnutí činí na poslední chvíli, uvedl Barroso.

Dosavadní předseda EK má zajištěnou podporu četných evropských činitelů a pro nový mandát je favoritem. Podle Barrosa mu podporu vyjádřil mimo jiné francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Barroso zdůraznil, že se nyní soustředí na to, jak reagovat na hospodářskou a finanční krizi.

Tato krize má nové charakteristické rysy. Myslím, že žádný jiný region ve světě není tak dobře připraven na globalizaci jako ten náš, řekl. Evropa se podle něho až dosud vyhnula velkému bankovnímu krachu podobného typu, jako byl bankrot americké investiční banky Lehman Brothers loni v září. Tvoříme světovou avantgardu ve schopnosti reagovat, pokud jde o zásady regulace a kontroly finančního systému, zdůraznil Barroso.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek