Islanďané si přejí euro, ale ne vstup do EU

24.04.2009
čtk

Otázka možného vstupu Islandu do Evropské unie, která je hlavním tématem nadcházejících sobotních islandských parlamentních voleb, společnost na ostrově trpícím zhroucením finančního systému rozděluje. Řada obyvatel je pro přijetí eura, ale součástí EU se stát nechce.

„Zdá se, že velká část Islanďanů si přeje společnou měnu, ale nikoli připojení k EU,“ říká politolog Gunnar Helgi Kristinsson.

„Lidé pochopili, že z dlouhodobého hlediska je euro zárukou finanční stability, současně se ale mnohým nelíbí, že by měli ztratit kontrolu nad svými zdroji, především pak nad rybolovem,“ dodává ředitel islandského národohospodářského ústavu Gunnar Haraldsson.

Podle Haraldssona je za skeptickým postojem ke vstupu do Evropské unie zapotřebí vidět nacionalismus ostrova s 320.000 obyvateli, který získal nezávislost na Dánsku teprve v roce 1944.

„Islandská koruna je dnes velmi slabá. Jak bychom mohli obnovit naši ekonomiku, když nebudeme mít pevnou měnu?“ táže se pětatřicetiletá Unnur Kristjánsdóttirová, která pracuje na celním úřadu.

Kristjansdóttirová ale upozorňuje, že řada Islanďanů se obává ztráty identity, pokud sociální demokraté splní svůj slib dovést zemi do EU.

V pondělí předsedkyně prozatímní vlády, sociální demokratka Jóhanna Sigurdardóttirová zdůraznila, že členství v EU společně s přijetím eura bude prioritou její vlády, pokud Sociálnědemokratická strana (AF) v sobotním hlasování zvítězí. „Nemáme žádné pochyby, chceme členství, a to co nejdříve,“ potvrdil místopředseda AF Árni Páll Árnason.

Sigurdardóttirová by ale nejprve musela přesvědčit své současné spojence, Levicově-zelené hnutí (VG), s nimiž chce zůstat v koalici, aby toto stanovisko podpořili.

„Nesouhlasíme se vstupem do EU, především kvůli rybolovu,“ sdělila mluvčí VG Katrín Jakobsdóttirová s poukazem na průmyslové odvětví, které v roce 2008 představovalo 36,6 procenta celkového exportu země.

Také pravicová Strana nezávislosti (SF), jejíž koalice se sociálními demokraty se zhroutila v lednu po vlně protestů proti jejich hospodářské politice, zůstává euroskeptická. „Jedinou velkou překážkou (členství v EU) jsou ryby,“ prohlásil vůdce SF Bjarni Benediktsson.

Podle Benediktssona může Island zůstat stranou EU, protože již je součástí Evropského hospodářského prostoru a má dobré obchodní vztahy nejen s Evropou, ale také s USA a Čínou. „Vždy jsem nicméně tvrdil, že pokud by někdy u nás došlo ke změně měny, bylo by euro bylo nejlepší alternativou,“ dodal Benediktsson, čímž evokoval myšlenku přijetí eura bez vstupu do EU.

Mluvčí Evropské komise Amelia Torresová tuto ideu ale zamítá. „Přijetí eura předpokládá nejprve vstup do Evropské unie,“ prohlásila s tím, že EU nepodpoří snahy o přijetí eura nečlenskými zeměmi, které by tak chtěly stabilizovat svou ekonomiku. „To nevyřeší problémy v těchto zemích; tyto problémy by měly být řešeny strukturálními změnami – schválením jiné rozpočtové či hospodářské politiky,“ dodala.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek