Šach-Deniz II začne produkovat plyn asi až v roce 2016

24.04.2009
čtk

První plyn ze druhé produkční fáze nového pole Šach-Deniz v Ázerbájdžánu by mohl začít proudit až kolem roku 2016. Na konferenci o zemním plynu v Sofii to dnes agentuře Reuters řekl šéf ázerbájdžánské divize norské energetické společnosti StatoilHydro Kristian Hausken. Statoil patří k hlavním investorům projektu.

Původně se předpokládalo, že plyn ze druhé fáze projektu začne proudit v roce 2011 nebo 2012. Zdroj z britské energetické společnosti BP ale už v březnu řekl, že tento termín nepřipadá v úvahu a že nejdříve by mohl začít plyn proudit kolem roku 2014.

Hausken řekl, že za zpožděním jsou problémy při stanovování tranzitních podmínek. Realizace druhé fáze projektu Šach-Deniz, který leží u Kaspického moře, by měla stát asi deset miliard dolarů (zhruba 206 miliard Kč). Projekt by měl zajistit plyn pro chystaný plynovod Nabucco.

Šach-Deniz je ve fázi, kdy lze rozhodnout o přípravě na těžbu, pokud zde uvidíme komerční řešení. Čím déle bude trvat, než budeme mít komerční řešení, a tím myslím tranzit, tím více se to zpozdí, řekl Hausken. Cílem je podle Hauskena mít takové tranzitní podmínky, které zaručí, že plyn se bude bez problémů dostávat na evropský trh.

Nebude to v roce 2011 ani 2012, nebude to ani v roce 2014. Bude to až později, plus minus kolem roku 2016, řekl Hausken. V tuto chvíli se podle něj nedá příliš posunout vpřed, dokud není jasné, jak s projektem pokročit s ohledem na co nejlepší komerční využití.

Plyn by měl proudit přes Turecko, které už s Ázerbájdžánem o podmínkách tranzitu jedná. Rozhovory ale váznou, protože Turci si činí nárok na část plynu, který půjde přes jejich území.

Kontrolu nad projektem Šach-Deniz má StatoilHydro a BP. Šach-Deniz denně produkuje asi 15 milionů metrů krychlových plynu, jsou v něm ale rezervy v objemu asi 1,2 bilionu metrů krychlových.

Partnerem projektu Šach-Deniz je rovněž ázerbájdžánská státní energetická společnost Socar. Menší podíly v projektu má i ruský Lukoil, francouzský Total a firmy z Íránu a Turecka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek