Americká podpora evropskému plynovodu – klesá?

27.04.2009
Euroskop

Energetický summit v Sofii, který se konal minulý víkend, neuspěl v jasné podpoře plánovanému evropskému plynovodu pojmenovanému Nabucco. Americká administrativa totiž zaujala vůči Rusku smířlivý postoj, informuje server EUobserver.

Obamův nový zmocněnec Richard Morningstar řekl, že Nabucco „rozhodně není všelék pro evropské problémy s energetickou bezpečností. I tento výrok jasně odráží posun tónu vůči Moskvě, který zaujala americká strana. „Plynovody jsou jen částí celé skládačky a Nabucco není Svatý Grál, dodal Morningstar.

EU se rozhodla napumpovat do projektu, jenž by přivedl plyn z Aspiku přes Turecko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko do Rakouska, 7,9 miliard euro. Zatímco Moskva se snaží aktivně podporovat svůj projekt – South Stream – což je viděno jen jako další snaha Moskvy usadit se na evropském trhu jako jediný dodavatel.

Bývalá administrativa prezidenta Bushe podporovala jednoznačně Nabucco a kritizovala South Stream. Morningstar zdůraznil, že se projekt Nabucco potřebuje opřít o zájem všech evropských zemí, protože nová americká administativa se podle něj v projektu nebudou významněji angažovat.

Změna přišla v době, kdy se prezident Obama rozhodl „stisknout tlačítko reset ve vzájemných vztazích s Ruskem. Morningstar potvrdil, že v Sofii mluvil s ruským ministrem pro energetiku a že USA jsou připraveny naslouchat tomu, co Rusko říká.

Celá konference směřovala k tomu uspokojit obě dvě strany, tedy vystavět oba projekty, které podle zúčastněných mohou společně podpořit evropskou bezpečnost.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek