Konference o námořní politice EU v Praze

27.04.2009
Euroskop

Více než stovka zástupců soukromého sektoru a veřejné správy z členských států EU se zúčastnila pražské mezinárodní konference „Námořní klastry ve vnitrozemských státech“. Evropskou unii reprezentoval komisař pro námořní záležitosti a rybolov Joe Borga, české předsednictví náměstek ministra průmyslu a obchodu Erik Geuss a ředitelka odboru koordinace evropských politik Karolína Kottová.

Pozvání přijal také Walter Ressing, generální ředitel spolkového ministerstva hospodářství a technologie SRN odpovědný za průmyslovou politiku a Niko Wijnolst z Holandského námořního společenství.

Konference řešila otázku, jak mohou vnitrozemské státy EU přispět k inovacím v evropském námořním průmyslu. Konkrétní příklady ze sektoru námořního strojírenství a logistiky totiž ukazují, že klastrové iniciativy v námořním sektoru ve vnitrozemských státech mají potenciál a mohou být velmi úspěšné.

Příležitosti, které námořní průmysl nabízí, tak zdaleka nejsou omezeny jen na pobřežní regiony. Příklady Rakouska, Lucemburska či aktivit českých strojírenských firem ukazují, že potenciál k vytvoření husté sítě námořních subdodavatelů mají i vnitrozemské státy.

Tématem konference byla i situace evropského námořního průmyslu a potřeba jeho inovace. Debata potvrdila, že klíčem k posílení konkurenceschopnosti evropského námořního průmyslu je větší aktivita v inovacích a výzkumu a úzká spolupráce mezi veřejným a soukromým sektorem. Příkladem inovačních prvků evropského průmyslu jsou projekty IT a hi-tech (Radarová zařízení, přístavní logistika), zkapalnění plynu a jeho speciální přeprava, či vysoce vyvinuté regulační přístavní systémy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek