Ministři EU schválili jednání o volném obchodu s Kanadou

27.04.2009
čtk – aktualizováno

Ministři zahraničí Evropské unie se shodli na zahájení bilaterálních rozhovorů o volném obchodu s Kanadou. Jednání oficiálně začnou 6. května na summitu EU-Kanada v Praze, sdělil mluvčí českého předsednictví. Jednání o volném obchodu by mohla skon4it do roku 2011.

Dohoda je silným signálem, že v době světové hospodářské krize lze úspěšně jednat o liberalizaci obchodu. Díky dohodě by v následujících letech mohl vzrůst vývoz EU do Kanady až o čtvrtinu, řekl odstupující ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

EU a Kanada se loni v říjnu dohodly, že budou usilovat o komplexní hospodářskou dohodu, která by posílila vzájemný obchod snížením cel, uvolněním investic a spoluprací na regulaci a pravidlech určování původu zboží. Podle společné studie získají EU i Kanada díky dohodě přes 20 miliard eur ročně.

Kanada je už nyní s ročním obratem obchodu přes 70 miliard eur (1,86 bilionu korun) jedním z klíčových obchodních partnerů EU. Exportéry však stále zatěžuje řada bariér zejména v oblasti přístupu k veřejným zakázkám a investicím. Zisk pro evropské firmy by po uzavření dohody o volném obchodě mohl dosáhnout více než 11,5 miliardy eur, podotkl mluvčí MPO Tomáš Bartovský.

Určité výhrady k zahájení rozhovorů s Kanadou vyjádřila Francie, která poukazovala na rizika plynoucí ze špatného ekonomického klimatu. Její obavy však minulý týden vyjednavači v rámci EU odstranili, uvedla agentura Reuters.

Jednání o uvolnění obchodu mezi EU a Kanadou by se mohla stát novým impulzem pro oživení rozhovorů o liberalizaci světového obchodu. Takzvané katarské kolo, které v rámci Světové obchodní organizace (WTO) začalo již v roce 2001, se v posledních letech dostalo do slepé uličky a letos se činí pokusy o jeho obnovení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek