První případ prasečí chipky v Evropě

27.04.2009
čtk

Evropa zaznamenala první případ nákazy novým virem prasečí chřipky, který v Mexiku připravil o život přes sto lidí. Nákazu potvrdily úřady ve Španělsku. Další lidi, kteří se mohli nebezpečným virem A/H1N1 infikovat, nyní v mnoha zemích testují zdravotníci. Státy v zámoří i v EU už přijaly bezpečnostní opatření. Začaly se chystat i na případnou pandemii.

V Mexiku si nový nebezpečný virus mohl podle tamního ministra zdravotnictví Josého Ángela Córdoby vyžádat už 103 obětí. Prokazatelně zabil 22 lidí a u 81 dalších existuje podezření. Další stovky lidí se testují. Nakažený třiadvacetiletý Španěl se vrátil před pár dny právě z Mexika. Další osoby španělští zdravotníci testují.

V USA úřady potvrdily nákazu u 20 lidí, v Kanadě u šesti. Možné onemocnění prověřují zdravotníci v Británii či na Novém Zélandu. Ve Francii se u sledovaných pacientů virus nepotvrdil. Také v ČR byl podle serveru Novinky.cz zaznamenán první případ podezření na nákazu; jde o muže, kterého vyšetřují v pražské nemocnici v Motole.

Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli vzrůstajícímu počtu potvrzených případů svolala naléhavou schůzku svých mezinárodních expertů. Už dnes by měli rozhodnout o tom, zda WHO zvýší stupeň varování před pandemií. Nyní situaci ze šestibodové škály hodnotí stupněm tři.

Také české předsednictví EU svolalo mimořádné jednání ministrů zdravotnictví unie, která by se měla konat nejspíš ve čtvrtek. Už dnes odpoledne by se měli sejít zvláštní zdravotničtí vyslanci členských států sedmadvacítky. Jednotlivé země totiž počítají s tím, že se jim nový typ prasečí chřipky nevyhne. Británie se připravuje na to, že by se virem mohlo nakazit 15 až
50 procent populace. Tamní vláda ale ujišťuje, že má dostatek léků, aby případnou epidemii zvládla.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek