AKTUALIZACE: Směrnice o povinných zásobách ropy

28.04.2009
Euroskop

Evropský parlament 22. dubna 2009 schválil usnesení k návrhu směrnice o povinných zásobách ropy.

Návrh směrnice Rady, kterou se členským státům ukládá povinnost udržovat minimální zásoby ropy a/nebo ropných produktů (KOM(2008)775)

1. Legislativní pozadí

Poté, co byl návrh směrnice přijat Komisí 13. listopadu 2008, byl zaslán v souladu s procedurou konzultace Radě a Evropskému parlamentu. (Bez nezávazného stanoviska Parlamentu nemohla Rada o směrnici rozhodnout.) Návrh byl přidělen výboru ITRE. Zpráva Miloslava Ransdorfa byla schválena 2. dubna 2009.

2. Klíčové obsahové body legislativního usnesení

Evropský parlament přijal Ransdorfovu zprávu beze změn. Dokument tedy například požaduje, aby členské státy poskytovaly výkazy o komerčních zásobách ropy týdně. Poslanci také navrhují, aby osm členských států EU, které nejsou členy Mezinárodní energetické agentury, bylo rovnocenně zapojeno do rozhodnutí a opatření, které Evropská unie přijímá v konzultaci s touto agenturou.

3. Stav legislativního procesu

Stanovisko Evropského parlamentu podpořilo 629 europoslanců, 24 bylo proti a 8 se zdrželo. Čeští zástupci byli většinou pro, proti návrhu usnesení hlasoval pouze Vladimír Železný.

4. Očekávaný vývoj

Jednání v Radě TTE, které proběhlo v únoru 2009, ukázalo, že návrh je vnímán pozitivně, je však ještě třeba dořešit některé sporné body, například vytvoření centrálních subjektů pro správu zásob. Konečnou podobu směrnice proto v tomto okamžiku nelze odhadnout, očekávají se další jednání.

Návrh Směrnice Rady, kterou se členským státům ukládá povinnost udržovat minimální zásoby ropy a/nebo ropných produktů (KOM(2008)775)

Připojené dokumenty: SEK(2008)2858, SEK(2008)2859

Právní báze: čl. 100 Smlouvy o založení ES revidované Smlouvou z Nice

Procedura: konzultace

Odpovědné generální ředitelství Komise: Energie a doprava

Odpovědný výbor Evropského parlamentu: ITRE (zpravodaj Miloslav Ransdorf, Česká republika, GUE/NGL)

Odpovědná formace Rady: TTE

Seznam odkazů

Dokumenty

Monitoring legislativního procesu

Další odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality