Jednání EU s Chorvatskem mohou skončit do konce roku

28.04.2009
čtk

Jednání o přistoupení Chorvatska do Evropské unie stále mohou skončit do konce letošního roku, přestože vyjednávání kvůli hraničnímu sporu blokuje Slovinsko a Záhřeb navíc nepostupuje nejrychleji. Novinářům to dnes po skončení jednání ministrů zahraničí EU v Lucemburku řekl eurokomisař pro rozšíření Olli Rehn.

„Evropská komise navrhla podmíněný a orientační kalendář, jak dosáhnout konečné fáze vyjednávání do konce letošního roku. Je před námi stále mnoho práce, ale stále je možné tohoto cíle dosáhnout,“ dodal Rehn.

Slovinsko a Chorvatsko vedou spor o hraniční oblast, kterou Chorvaté prohlašují za svou. Slovinsko tvrdí, že pokud by chorvatské nároky uznalo, znemožnilo by si přístup do mezinárodních vod, přičemž Slovinci v současnosti blokují otevření devíti z celkových 35 vyjednávacích kapitol s Chorvatskem. Bez jejich otevření nejsou schopni Chorvaté dokončit vyjednávání a české předsednictví již kvůli slovinskému odporu několikrát odložilo mezivládní konferenci o vstupu Chorvatska do unie.

Rehn nicméně stále věří, že konferenci je možné zorganizovat již za českého předsednictví, které končí posledním červnovým dnem letošního roku. Pokud by se Evropské unii takový krok nepodařil, bylo by podle diplomatických zdrojů ČTK jednání téměř nemožné dokončit do konce roku. Unii totiž čeká sestavování nové Evropské komise po červnových volbách do Evropského parlamentu a unijní instituce mají rovněž celý srpen prázdniny.

Rehn i proto věří, že se podaří unii zlomit slovinský odpor. „Už jsme uběhli skoro 42 kilometrů z maratonské trati. Věřím, že obě země udrží rychlost a v zájmu společného cíle zvládnou i poslední kolo,“ dodal eurokomisař.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek