Schengen zřejmě zruší víza pro Srby ještě letos

28.04.2009

Zvláštní poradce pro rozšíření Evropské unie Erhard Busek a srbský ministr vnitra Ivica Dačić prohlásili, že Srbové pravděpodobně od konce roku nebudou potřebovat víza pro vstup do schengenského prostoru. Dnes o tom informoval zpravodajský server BalkanInsight.com. Doposud je pro Srby většina Evropy bez víz nedostupná.

Zrušení víz se předpokládá ve druhé polovině roku 2009 v průběhu švédského předsednictví EU, řekl Busek bělehradskému deníku Blic. Dodal, že žádný členský stát unie nemá proti liberalizaci vízové politiky pro srbské občany přímé námitky, existují prý ale obavy kvůli vnitřním politickým důvodům. Zrušení víz je podle něj do konce roku reálné.

Optimisticky hledí na zrušení víz také Dačić. Ten srbské agentuře Beta řekl, že Srbsko se téměř jistě dostane na takzvaný bílý schengenský seznam do konce roku. Obyvatelé zemí z tohoto seznamu nepotřebují pro vstup do schengenského prostoru žádná víza.

V Srbsku, které by se v budoucnu rádo připojilo k EU, patří otázka víz mezi palčivé problémy. Většina Evropy je tak Srbům jen těžko přístupná. Podle řady obyvatel Srbska je jejich získání ponižující.

Sdílet tento příspěvek