EU nebude pozorovatel v Arktické radě

29.04.2009
čtk

Evropská unie se zatím nestane stálým pozorovatelem takzvané Arktické rady, která sdružuje osm zemí s polárními oblastmi. Rozhodnutí o přihlášce Evropské komise (EK) odsunula tato organizace na rok 2011. Stejný osud potkal i tři další uchazeče – Čínu, Jižní Koreu a Itálii.

Zájem o arktický prostor ve světě výrazně vzrůstá, protože v Arktidě je velké nerostné bohatství. Členem Arktické rady jsou Kanada, USA, Rusko, Švédsko, Norsko, Finsko, Island a Dánsko. V norském Tromsö se dnes sešli jejich ministři zahraničí. Jejich vrcholná schůzka se koná každé dva roky.

Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova rada pozorovatele vítá. Nejdřív ale musí přesně stanovit jejich roli a pravidla. Rozhodovat o přihláškách proto bude až na další ministerské schůzce za dva roky. Podle informací z diplomatických kruhů se ale proti stálé účasti EU v radě postavila Kanada, a to kvůli chystanému evropskému zákazu dovozu výrobků z tuleňů. O něm by Evropský parlament mohl rozhodovat příští týden.

Zklamáním je zvlášť to, že zákaz nebere v potaz to, že lov tuleňů je v Kanadě prováděn humánně a je dobře organizován, uvedl kanadský ministr zahraničí Lawrence Cannon. Chystanou právní normu kritizovali i Norové. Ochránci zvířat naopak upozorňují na to, že zvířata jsou surově zabíjena a často stahována zaživa. Poukazují i na to, že na tak rozlehlých sněhových pláních je problematický i dohled nad lovem.

Podle údajů EK lovci ročně zabijejí na 900.000 tuleňů. USA zavedly zákaz dovozu kanadských výrobků z tuleňů už v roce 1972. V EU k němu přikročily Slovinsko, Nizozemsko a Belgie. Podobnou normu má v plánu i Německo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek