NATO obnovuje formální kontakty s Ruskem

29.04.2009
čtk – aktualizováno

Dnešním zasedáním velvyslanců 28 členských zemí NATO a Ruska v bruselském sídle Aliance obnovuje formální kontakty s Moskvou, které byly přerušeny od loňské ruské vojenské intervence v Gruzii. Podle agentury AP by se podobné setkání, ale již na úrovni ministrů zahraničí, mohlo konat v květnu.

Schůzka se koná v rámci Rady NATO-Rusko, která byla vytvořena v 90. letech s cílem posilovat vztahy mezi bývalými nepřáteli z dob studené války. Jedná se o jakési fórum zástupců Moskvy a aliance a v minulosti se scházela formálně zhruba jednou do roka na úrovni velvyslanců. Během roku se také konalo několik setkání ministrů. Tato setkávání aliance přerušila loni v srpnu v reakci na postup Ruska v ozbrojeném konfliktu s Gruzií.

Válka mezi Moskvou a Tbilisi vypukla poté, co Gruzie vyslala do proruské Jižní Osetie armádu. Rusko ale rychle gruzínské vojáky vytlačilo a samo pak proniklo hluboko na území Gruzie, která kandiduje na členství v NATO. Na nynější příměří v současnosti dohlíží pozorovatelská mise Evropské unie.

Obnovit jednání Rady NATO-Rusko se po dlouhé debatě rozhodli ministři zahraničí členských států 5. března v Bruselu. Generální tajemník aliance Jaap de Hoop Scheffer tehdy ale zdůraznil, že obnovení formálních jednání s Ruskem neznamená, že by organizace souhlasila s událostmi, které se loni mezi Ruskem a Gruzií odehrály. NATO podle něj nadále nesouhlasí s ruským uznáním gruzínských separatistických provincií Abcházie a Jižní Osetie.

Přes ochlazení vztahů NATO a Rusko stále úzce spolupracovaly při řešení některých zahraničních otázek, především kolem války v Afghánistánu a misí proti pirátům u Somálska, poznamenala AP.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek