Návrh rozpočtu EU na rok 2010 chce oživit ekonomiku

29.04.2009
čtk

Návrh rozpočtu Evropské unie na příští rok se soustředí na oživení hospodářského růstu z nynější recese. Evropská komise proto zvýšila výdaje na 122,3 miliardy eur proti plánu 116,7 miliardy na letošní rok. Největší podíl prostředků v návrhu, a to 45 procent, by měl podpořit růst a zaměstnanost. Nejvyšší nárůst prostředků, a to o 12 procent, navrhuje komise výzkumu a energetice.

V relativním vyjádření se rozpočet zvýší na 1,04 procenta ekonomické produkce EU v porovnání s 0,90 procenta z letošního roku. Částečně se v tom odrážejí vyšší výdaje pro nové členy na východě Evropy, s čímž se počítalo i v dlouhodobém plánu na roky 2007 až 2013.

Dvanáctka nových členů, většinou bývalých komunistických států, které rozšířily unii v letech 2004 a 2007, obdrží 52 procent prostředků bloku na regionální pomoc. Bude to poprvé, kdy získají více než 15 původních členských států unie.

„Tato rozpočtová opatření mají pomoci odvrátit ještě výraznější pokles,“ uvedl Siim Kallas, komisař pro správu, audit a boj proti korupci. „Šest miliard eur půjde na výzkum a inovace. Podporu skrze Evropský sociální fond obdrží kolem devíti milionů obyvatel,“ dodal.

Návrh představuje třetí roční rozpočet, v němž výdaje na podporu ekonomiky (62 miliard eur) budou vyšší než výdaje na zemědělství. Ty byly tradičně nejvyšší rozpočtovou položkou unie. Na zemědělství ale stále vyjde kolem 40 procent rozpočtu.

Rozpočet také počítá s osmi miliardami eur na zahraniční pomoc. Z toho má jít 1,6 miliardy eur do zemí, které se časem chtějí do unie začlenit. Jde zejména o západobalkánské státy.

Komise plánuje reformu rozpočtu EU

EU by ráda reorganizovala rozpočty od roku 2014. Kontroverzní plán se ale komise nesnaží nijak prosazovat, říkají její představitelé soukromě. Obávají se, že by návrhy rozpočtové reformy dopadly špatně v Irsku, které zatím neodsouhlasilo Lisabonskou smlouvu. Kallas dodal, že komise navrhne reformu rozpočtu v listopadu. EK ale původně plánovala, že ji zveřejní již na konci minulého či na začátku letošního roku.

Politici i analytici předpokládají, že reforma přinese posun výdajů od zemědělství k jiným oblastem. Francie, která z jednotlivých států využívá dotace farmářům nejvíce, proto bude zřejmě jejím největším oponentem. Nynější návrh teď bude podrobně analyzovat 27 vlád členských zemí, které v minulosti rozpočtové výdaje seškrtaly. Evropský parlament se ale zřejmě postaví proti tomu. Rozpočet financují příspěvky členských států, z toho nejvyšší sumou Německo, napsala agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek