Sobotka: Senát Lisabonskou smlouvu podpoří

01.05.2009
čtk

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) věří, že se v Senátu najde dostatečný počet hlasů pro podporu Lisabonské smlouvy, která má reformovat EU po jejím rozšíření. Řekl to v rozhovoru na rádiu Impuls. Poslanecká sněmovna už dokument podpořila, Senát by se jím měl zabývat příští týden. Sobotka už dříve řekl, že bude hlasovat pro Lisabonskou smlouvu. Část členů ODS ale s dokumentem nesouhlasí.

Sobotka se domnívá, že všichni senátoři, kteří se staví na zadní, by měli zvážit to, že Česká republika je součástí Evropské unie. Podle něj by mohlo mít odmítnutí Lisabonské smlouvy senátory ODS i vnitropolitický dopad. Měli by zvážit dopad do voleb, brzy tu máme volby do Evropského parlamentu, do Poslanecké sněmovny, uvedl předseda Senátu.

Podle Sobotky už nyní platí Česká republika obrovskou daň v zahraniční politice za demisi vlády a destabilizaci předsednictví. Zahraniční politici se podle něj českých protějšků často ptají, co bude nyní s Lisabonskou smlouvou. Všem říkám, že udělám vše proto, aby to prošlo, dodal.

Se smlouvou nesouhlasí KSČM a také část ODS. Vůči smlouvě je velmi kritický prezident Václav Klaus. Ten proti ní vystoupil také loni v listopadu při jednání Ústavního soudu, který posuzoval slučitelnost smlouvy s Ústavou ČR. Soud, který se dokumentem zabýval na návrh senátorů, rozpor mezi Lisabonskou smlouvou a českým právem neshledal.

Lisabonská smlouva zahrnuje reformu institucí EU a má nahradit neschválenou euroústavu. V EU ji zatím neratifikovalo Irsko, kde ji neschválili lidé v referendu, a Česko. Podle posledního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) zná pojem Lisabonská smlouva jen třetina Čechů. Pětina lidí vůbec neví, co zmíněný pojem znamená.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek