AKTUALIZACE: Směrnice o energetické náročnosti budov

04.05.2009
Euroskop

Plénum Evropského parlamentu 23. dubna 2009 poměrem 549:51:26 schválilo zprávu k návrhu na revizi směrnice č. 2002/91 o energetické náročnosti budov.

Návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady o energetické náročnosti budov (KOM(2008)780)

Usnesení ponechalo původní text výboru ITRE z 31. března 2009 fakticky beze změn. V praxi to znamená, že Evropský parlament hodlá návrh Komise z listopadu 2008 zpřísnit.

1. Klíčové obsahové body usnesení Evropského parlamentu

Od roku 2019 by měly být v EU stavěny pouze „nulové domy – schopné zajistit si většinu (tj. nad 50 %) potřebné energie samy on-site (např. prostřednictvím solárních panelů). Stávající budovy by se měly v tomto směru stát předmětem přechodného období trvajícího až do roku 2020.

Členské státy by si pro roky 2015 a 2020 měly stanovit „mezicíle ve smyslu konkrétních procent budov, jež budou na jejich území naplňovat parametry nulových domů.

V případě realizace větších renovací (renovací zahrnujících alespoň 25 % plochy budovy nebo v hodnotě pětiny celkové hodnoty budovy), popř. renovací zásadních konstrukčních prvků budovy (okna, bojlery, klimatizace) by se měla revidovaná norma vztahovat i na stávající budovy.

Komise by měla do konce roku 2010 zveřejnit definici „čisté nulové budovy (net zero energy building), byť ve svém návrhu, pokud jde o nulové domy, ani s definicí ani s žádným pevně stanoveným datem nepočítá.

Podle usnesení Evropského parlamentu by měla do 31. března 2010 vzniknout také jednotná metodologie pro výpočet energetické účinnosti budov vztahující se i na budovy obydlované kratší dobu než čtyři měsíce ročně. Výjimkou by v tomto směru měly disponovat jen velmi malé budovy (do 50 m2 obytné plochy), sakrální, historické a zemědělské budovy – objekty s nízkými energetickými nároky a/nebo s délkou využití do 18 měsíců.

Rovněž by se měly zvýšit veřejné investice do energeticky účinných budov a/nebo podpora takovým projektům, včetně podpory ze strany dodavatelů energií. Členské státy by měly v této souvislosti vypracovat do 30. června 2011 akční plány.

O rok dříve by měly být k dispozici i unijní návrhy (ze strany Komise), jak podpořit energetickou účinnost budov, mj. formou „podstatného navýšení alokace z fondu ERDF na daný účel (zpráva ITRE hovoří o 15 %), vytvořením Fondu pro energetickou účinnost, na němž by se podílel rozpočet EU, členské státy (nad rámec svých příspěvků do unijního rozpočtu) a Evropská investiční banka (fond by měl fungovat od roku 2014), nebo snížením DPH na výrobky spjaté s energetickou účinností nebo obnovitelnými zdroji energie.

2. Stav legislativního procesu

Výsledek hlasování pléna Evropského parlamentu přivítali zejména reprezentanti stavebního průmyslu (např. EuroACE, Eurima) a zelené hnutí (byť to s menšími výhradami, že odsouhlasené cíle by mohly být ještě přísnější; viz např. postoj organizace EREC).

3. Očekávaný vývoj

Rada TTE by se měla návrhem zabývat v červnu. Zveřejnit by však měla pouze zprávu o pokroku v jednáních. (Finalizace legislativního procesu tedy s největší pravděpodobností přejde do rukou následujícího švédského předsednictví.)

Výsledná norma by měla být implementována do 31. prosince 2010 (pokud se neuplatní žádné výjimky a/nebo Rada v průběhu legislativního procesu dané datum nezmění).

Návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady o energetické náročnosti budov (KOM(2008)780)

Připojené dokumenty: SEC(2008)2864, SEC(2008)2865

Právní báze: čl. 171 odst. 1 Smlouvy o založení ES revidované Smlouvou z Nice

Procedura: spolurozhodování

Odpovědné generální ředitelství Komise: Energie a doprava

Odpovědný výbor Evropského parlamentu: ITRE (zpravodaj Silvia-Adriana Ţicău, PES)

Odpovědná formace Rady: TTE

Seznam odkazů

Dokumenty

Monitoring legislativního procesu

Další odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality