Izraelský ministr zahraničí na turné po Evropě

04.05.2009
Euroskop

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman, známý svými výrazně pravicovými názory, dnes začíná svou návštěvu Evropy. Jeho úkolem bude přesvědčit Evropskou unii, že se jeho vláda chystá podpořit současný mírový proces. Libermanova návštěva vyvolala napětí mezi předsedající Českou republikou a Evropskou komisí, která trvá na zmrazení vztahů mezi EU a Izraelem do té doby, než Tel Aviv jednoznačně potvrdí svůj závazek, informuje EUobserver.

Izrael tvrdí, že závazek mírového procesu dodržuje, přestože řešení formou dvou států kritizuje. Liebermanova návštěva má uklidnit Evropany a získat čas pro Izrael do té doby, než nová vláda jasně definuje svou zahraniční politiku. „Izraelská vláda hodlá pokračovat ve své demokratické tradici a převezme všechny závazky, které ustavila vláda předchozí. A to včetně mírového plánu, který má vyústit ve vznik dvou států, řekl Lieberman ještě před začátkem své cesty.

V minulosti ovšem Lieberman prohlásil, že vláda se necítí být povinována závazkům předešlých let, s čímž souhlasil i premiér Netanjahu, který veřejně odmítá vznik 2 států. Lieberman krátce po nástupu do úřadu ministra řekl, že nebude respektovat závěry konference z Annapolisu z roku 2007, kde bylo dojednáno obnovení vyjednávání s Palestinci.

Před Liebermanovým příjezdem se evropská strana vyslovila proto, aby Izrael jasně deklaroval svou pozici, jinak nemůže počítat s evropskou podporou. Italský ministr zahraničí Frattini dokonce prohlásil, že by „Izrael měl zmírnit svůj tón. Lieberman například neplánuje zastávku v Bruselu, kde komisařka pro vnější vztahy Ferero-Waldner trvá na zmrazení vztahů dokud se izraelská pozice nevyjasní.

Na druhou stranu její výroky komentoval Tel Aviv slovy: „Izrael žádá Evropu o zjemnění dosavadního postoje a vedení diskrétního dialogu, řekl náměstek pro evropské vztahy Rafi Barak. „Ačkoliv pokud Evropa neustoupí, nebude schopna stát se součástí diplomatického jednání na Blízkém východě, dodal.

Vyjádření komisařky se nelíbilo ani českému předsednictví, když premiér v demisi Topolánek označil jednání Ferero-Waldner za „rozhodně nijak nepřispívající současné situaci. Navíc to byl jen výrok komisařky a nikoliv celé Unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek