Komise zveřejnila černé vyhlídky ekonomiky

04.05.2009
čtk

Českou ekonomiku letos kvůli hospodářské krizi čeká pokles o 2,7 procenta. Příští rok by ale měl hrubý domácí produkt Česka opět začít růst, a to o 0,3 procenta. Vyplývá to z prognózy, kterou zveřejnila Evropská komise.

Evropská komise posadila výhled pro českou ekonomiku do pásma minus dvě až minus tři procenta, kam se vešla nejnovější projekce ministerstva financí a kde skončí podle náznaků i odhad ČNB. Ačkoliv vypadá takový výhled ekonomiky dramaticky, jde o jeden z nejmírnějších propadů v celé EU, uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Zveřejněná data znamenají podle Sobíška bezesporu zreálnění výhledu. Vzhledem k tomu, že předstihové ukazatele signalizují zmírňování poklesu průmyslové výroby, jsou možná dnešní data poslední velkou revizí ekonomik EU směrem dolů, dodal.

Pesimistický není pouze Brusel

Nová predikce Bruselu, který ještě v půlce ledna pro letošek očekával růst českého hospodářství o 1,7 procenta, navazuje na černé zprávy, s nimiž v posledních týdnech přišly i další instituce.

Například české Ministerstvo financí koncem dubna zveřejnilo svůj nový odhad, podle něhož českou ekonomiku letos čeká propad o 2,3 procenta. Příští rok by pak mělo hospodářství Česka mírně růst o 0,8 procenta. Ještě v lednu MF čekalo pro letošní rok růst hrubého domácího produktu o 1,4 procenta a v roce 2010 o 2,1 procenta.

Prognóza Svazu průmyslu a dopravy ČR, která mimo jiné vychází i z průzkumu mezi členskými firmami a očekávání poklesu jejich zakázek, je pesimističtější, řekl ČTK mluvčí svazu Milan Mostýn. Na výsledky hospodářství za letošní rok rozhodně žádný hezký pohled nebude, doplnil prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Na kondici českého hospodářství v letošním i příštím roce bude mít podle něj především vliv to, jak rychle se zotaví západoevropská ekonomika, a též efekty plánovaných protikrizových opatření tuzemskou politickou reprezentací.

ČNB v poslední prognóze předpokládala pro letošní rok pokles o 0,3 procenta. Její vedení ale dalo najevo, že v nové predikci očekávané v tomto měsíci centrální banka tento výhled zhorší na výši v rozmezí jednoho až dvou procent.

Zhorší se i další ekonomické ukazatele

Očekává se, že ekonomické zpomalení bude mít silný dopad na trh práce, uvedla Komise k situaci v ČR. Významně podle ní bude zasažen hlavně výrobní sektor. Proti 4,4 procenta loni tak Brusel pro letošek odhaduje míru nezaměstnanosti v Česku ve výši 6,1 procenta a pro rok 2010 na úrovni 7,4 procenta.

Výrazně se v letošním roce podle prognózy Komise propadne i rozpočtový schodek ČR – letos vzroste na 4,3 procenta HDP z 1,5 procenta HDP v loňském roce a příští rok se hospodaření propadne dokonce až na 4,9 procenta HDP.

Na výrazném propadu českého hospodářského výhledu se značnou měrou podílí situace u hlavních ekonomických partnerů Česka, jež se zhoršuje. Třeba německé hospodářství podle komise letos propadne o 5,4 procenta.

Vzhledem k poklesu vnější poptávky Komise očekává, že proti loňskému růstu o 6,9 procenta letos o 11,6 procenta propadne český export. K růstu by se měl stejně jako celá ekonomika vrátit v roce následujícím.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek