Europoslanci zakázali dovoz výrobků z tuleňů

05.05.2009
čtk

Europoslanci schválili zákaz obchodování s výrobky z tuleňů i jejich dovoz do Evropské unie. Od roku 2010 se zákaz nevztahuje pouze na inuitské a jiné domorodé komunity, kteří tuleně loví tradičním způsobem kvůli obživě. Návrh má zabránit každoročnímu krutému zabíjení tuleňů.

Hladké přijetí normy považuje za jeden z úspěchů Česka v čele EU ministr životního prostředí Martin Bursík. Spory se vedly hlavně o rozsah výjimek ze zákazu o obchodu a volba právního základu nařízení.

Podle schválené legislativy se zákaz týká prodeje tuleního masa, oleje, tuku, kožešinové kůže a výrobků z nich. Jde například o kabelky, klobouky, obuv a rukavice pro motocyklisty, lyžaře a boxery. Stejně tak bude zakázán i prodej farmaceutických výrobků prodávaných jako doplněk stravy.

Z téměř milionu ročně usmrcených tuleňů se jich 60 procent uloví v Kanadě, Grónsku a Namibii; v evropské sedmadvacítce se loví ve Švédsku, Finsku a Velké Británii. Tuleni se loví kvůli kůži, tuku a masu.

Proti přijatému návrhu, který ještě musí potvrdit ministři členských států EU, protestuje Norsko. Norská vláda již podala stížnost u Světové obchodní organizace (WTO). Obchodní spor hrozí také s Kanadou, která do EU každý rok dováží výrobky z tuleňů v hodnotě několika milionu kanadských dolarů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek