Summit EU – Kanada v Praze

06.05.2009
čtk

Evropská unie a Kanada zahájí na summitu v Praze bilaterální rozhovory o volném obchodu. Kanada je klíčovým obchodním partnerem EU – roční obrat převyšuje 70 miliard eur. Jednání o volném obchodu by mohla skončit do roku 2011.

EU a Kanada se loni v říjnu dohodly, že budou usilovat o komplexní hospodářskou dohodu. Na jejím konci by mohla být snížení cel, uvolnění investic a spolupráci EU a Kanady na regulaci a pravidlech určování původu zboží. Podle společné studie mohou EU i Kanada díky dohodě získat přes 20 miliard eur ročně.

Krátce před začátkem summitu schválil Evropský parlament zákaz dovozu výrobků z tuleňů. Kanada, která patří k důležitým vývozcům proti tomu ostře protestovala Pokud EU zavede zákaz na tulení výrobky, musí z něj zároveň vyjmout země jako Kanada, která má přísná pravidla při nakládání s tuleni, uvedl včera kanadský ministr obchodu Stockwell Day.

Pokud prý nebude Kanada z opatření vyjmuta, podá Ottawa stížnost u WTO. Evropská komise v souvislosti s reakcí Kanady uvedla, že unijní návrh zákazu na obchodování s tuleními výrobky je v souladu s pravidly WTO.

Před samotným začátkem summitu se sejdou ještě premiéři Mirek Topolánek a Stephen Harper. Na jednání se může také objevit problém migrace českých Romů. Ti často míří do Kanady, která v minulosti dokonce zavedla pro Čechy víza. Pokud se téma Romů objeví, bude to zřejmě na této platformě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek