Začíná vojenské cvičení NATO v Gruzii

06.05.2009
čtk

V Gruzii začíná vojenské cvičení Severoatlantické aliance, uspořádané v rámci programu Partnerství pro mír. Manévrů, které skončí 1. června, se zúčastní vojáci z 13 zemí včetně některých nečlenů NATO. Česko se manévrů neúčastní. Šest původně přihlášených zemí zrušilo účast na cvičení kvůli protestům Ruska.

Tématem cvičení je spolupráce vojenských struktur při odvracení teroristického útoku. Cvičení bez těžké techniky se uskuteční ve výcvikovém prostoru Vaziani asi dvacet kilometrů východně od Tbilisi.

Rusko cvičení několikrát kritizovalo a označilo ho za provokaci. Odmítlo rovněž nabídku NATO, aby na akci vyslalo svoje pozorovatele. Moskva již dříve na protest proti cvičení zrušila účast na schůzce náčelníků generálních štábů s NATO, která se měla konat 7. května. Schůzka měla přispět ke zlepšení vztahů, jež poškodila loňská vojenská intervence Rusů v Gruzii.

Severoatlantická aliance přes odpor Moskvy od cvičení odmítla odstoupit. Poukazuje na to, že operace se začala plánovat loni na jaře, tedy ještě před vypuknutím pětidenní války mezi Gruzií a Ruskem, která se týkala Jižní Osetie.

Určitý odpor proti NATO se projevil při úterní krátké vzpouře jednoho tankového pluku gruzínské armády. Vzpoura byla rychle potlačena, přesto nastolila otázku, jak část gruzínské společnosti vnímá Severoatlantickou alianci a výraznou orientaci vlády prezidenta Michaila Saakašviliho na spojenectví se Západem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek