Barroso: Východní partnerství je pro EU důležité

08.05.2009
čtk

Za politickou iniciativu, která slouží strategickým zájmům Evropské unie, označil předseda Evropské komise José Barroso projekt východního partnerství, který včera sedmadvacítka zahájila v Praze. Podpisem společné deklarace unie a šest postsovětských zemí stvrdily svůj zájem na hlubší politické i hospodářské spolupráci.

Není možné se tvářit, že na východ od nás nic není, že jsou tam pouze lvi, řekl po skončení asi tříhodinové schůzky český premiér v demisi Mirek Topolánek, pro kterého byl summit závěrečnou velkou akcí v čele EU. Na východ od unie jsou podle něj země s vlastními ambicemi a evropskými touhami.

Představitelé EU několikrát zopakovali, že projekt zasahující do sféry, kterou jako oblast svých zájmů tradičně vnímá Rusko, není proti někomu konkrétnímu namířen.

Východní partnerství nabízí Arménii, Ázerbájdžánu, Bělorusku, Gruzii, Moldavsku a Ukrajině pomoc s politickými, ekonomickými či sociálními reformami nutné ke sblížení s EU. Musíme toho udělat hodně a v některých zemích více než v jiných, podotkl Barroso. Sbližování s evropskými standardy podle něj přinese větší stabilitu a prosperitu.

S nimi EU slibuje také financování projektů z programu partnerství, do něhož unie vloží 600 milionů eur (16,1 miliardy korun) do roku 2013. EU nabízí dohody o přidružení, zóny volného obchodu, snadnější poskytování vstupních víz do evropského bloku a další doplňkové ekonomické a sociální programy.

Barroso vysvětlil, že partnerům, kteří učinili dostatečný pokrok na cestě k demokracii, právnímu státu, respektu k lidským právům a tržní ekonomice, budou nabídnuty nové asociační dohody. Partnerství také podle něj umožní lepší ekonomickou integraci s EU s cílem vzniku oblastí volného obchodu.

Individuálním zjednodušením či úplnou liberalizací vízových režimů by se podle něj měla zvýšit mobilita východoevropské pracovní síly.

Spolupráce v energetické oblasti by měla umožnit zvýšení investic do příslušné infrastruktury v těchto zemích i vznik systémů varování, aby nenastávaly výpadky v dodávkách ropy a zemního plynu.

Doplnění euroatlantické vazby a Středomořské unie o projekt východního partnerství bylo logickým důsledkem evropské politiky blízkých sousedů, řekl novinářům Topolánek.

Předseda Evropské komise i vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana na tiskové konferenci opakovaně zdůrazňovali, že projekt partnerství není namířen proti nikomu. Vyhnuli se ale přímému pojmenování Ruské federace, která na projekt hledí s podezřením. Moskva se obává rozšiřování konkurenčního vlivu EU na oblast, kterou považuje tradičně za strategickou.

Pokud má někdo pocit, že toto partnerství je proti někomu nebo něčemu, tak se mýlí. Toto partnerství je pro spolupráci, pro stabilitu v důležité části Evropy, řekl Solana.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek