Klaus jmenoval vládu Jana Fischera

08.05.2009
čtk

Prezident Václav Klaus dnes jmenoval úřednickou vládu Jana Fischera. Nový kabinet, jehož členy nominovaly ODS, ČSSD a Strana zelených, nahradil koaliční vládu Mirka Topolánka, které sněmovna vyjádřila nedůvěru. Fischerův tým by podle dohody stran měl zemi vést zhruba půl roku do předčasných voleb, které mají být do poloviny října.

Ministry před složením slibu Fischer prezidentovi představil, noví členové vlády poté slib stvrdili podpisem. Klaus jim následně poblahopřál a připomněl jim odpovědnost, která ze jmenování vyplývá. Nejistota po pádu vlády předchozí dneškem končí, uvedl Klaus.

Fischerova vláda má 17 členů, o jednoho méně než Topolánkův kabinet. Legislativní radu vlády totiž bude mít na starosti nová ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Z členů nové vlády mají ministerské zkušenosti dva – staronový ministr pro lidská práva Michael Kocáb a ministryně školství Miroslava Kopicová, která tento úřad zastávala v první Topolánkově vládě.

Mezi hlavní úkoly Fischerova kabinetu patří dokončení českého předsednictví Evropské unie, v jejímž čele ČR bude stát až do závěru června. Kabinet se bude muset zabývat také důsledky hospodářské krize a připravit státní rozpočet na příští rok; Fischer i jeho ministr financí Eduard Janota se nechali slyšet, že se budou snažit udržet jeho deficit pod 150 miliardami korun.

Nová vláda musí do 30 dnů od jmenování předstoupit před Poslaneckou sněmovnu a požádat o důvěru. Tu ale pravděpodobně získá, neboť strany, které se podílely na jejím vzniku, mají ve dvousetčlenné dolní komoře parlamentu dohromady 153 mandátů. Lidovci, kteří se původně měli na sestavení vlády podílet, avšak od dohody odstoupili, se stejně jako KSČM chtějí o podpoře kabinetu rozhodnout až podle jeho programového prohlášení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek