Lukašenko by chtěl prodávat zboží Unii

08.05.2009
čtk

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko dnes prohlásil, že vítá projekt Evropské unie na takzvané východní partnerství se šesti bývalými sovětskými republikami. Informovala o tom agentura Reuters.

Do partnerství byly zařazeny Arménie, Ázerbájdžán, Bělorusko, Gruzie, Moldavsko a Ukrajina. Vrcholnou schůzku, na níž bylo o partnerství rozhodnuto, pořádala ve čtvrtek v Praze Česká republika jako současná předsednická země EU. Cílem partnerství je navázat užší vztahy unie s těmito postsovětskými republikami.

Podle informací, které jsem získal, záležitost skončila tak, jak jsme si mysleli, řekl Lukašenko, kterého citovala oficiální agentura BELTA.

Prodáme polovinu našeho zboží do EU a za to musíme splnit jisté úkoly a překonat překážky. Bojovat za zónu volného obchodu s Evropskou unií má smysl, konstatoval.

Lukašenko, který je léta obviňován z porušování základních práv a potlačování opozice, získal pro Bělorusko pozvání na summit, na němž vedoucí činitelé EU o východním partnerství jednali. Zahrnuje usnadnění vydávání víz a posílení ekonomických vztahů. Na pražský summit však jel Lukašenkův zástupce, první náměstek předsedy vlády Uladzimir Semaško.

Východní partnerství by mělo umožnit za určitých podmínek uzavření takzvaných asociačních dohod s Evropskou unií. To by postsovětským státům přineslo třeba zlepšení obchodních vztahů s unií, zavázalo by je ale také k přijetí některých evropských standardů, například v oblasti ochrany lidských práv, a ke spolupráci s některými mezinárodními institucemi – s Radou Evropy nebo s Organizací pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Dosud spadají státy bývalého SSSR pod takzvanou Evropskou politiku sousedství (ENP), která upravuje vztahy unie s řadou států světa na několika kontinentech.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek