Poškodili Brown a Sarkozy neúčastí na summitu zájmy EU?

08.05.2009
čtk

Neúčastí na pražském summitu k zahájení východního partnerství vrcholní evropští politici poškodili zájmy Evropské unie. Píše to dnes ve svém komentáři k čtvrteční schůzce německý ekonomický deník Financial Times Deutschland (FTD). Komentátor se přitom domnívá, že státníci jako francouzský prezident Nicolas Sarkozy a britský premiér Gordon Brown chtěli urazit české předsednictví.

Financial Times Deutschland píše, že by bylo pochopitelné, kdyby evropští vrcholní politici už na další summitování po summitech G20, NATO a EU-USA už neměli chuť. Přesto by podle listu bylo zcela mylné šéfům států a vlád jejich neúčast na summitu východního partnerství promíjet. Příčina toho, že zůstali Brown či Sarkozy doma, totiž podle FTD nespočívá v tom, že by je summitový maraton už omrzel.

Jejich absence je naopak spíš chladným politickým potupením hostitele schůzky. Tím vědomě riskují, že z nevěcných důvodů poškodí důležitý projekt EU, vytkl deník politikům. Připouští však zároveň, že česká vláda skutečně v poslední době udělala hodně pro to, aby se jako předseda Evropské rady sotva ještě dala brát vážně. V Praze ovšem nešlo o to, zda Prahu odměnit blyštivým summitem, ale o začátek užšího partnerství se šesti zeměmi z regionu otřásaného krizí.

Druhořadé obsazení pražského summitu nelze podle FTD vysvětlit ani druhým možným motivem, jímž by byl ohled na rozmrzelost Moskvy. Pak by totiž bylo zvláštní, proč by od cesty do Prahy upustil právě Brown, když se dosud Velká Británie nevyznačovala zrovna kurzem přátelským vůči Moskvě.

Přitom nemůže být pochyb o tom, že iniciativa je v zájmu celé EU, zdůraznil německý deník. Ukrajina, Moldavsko a Gruzie leží v jejím přímém sousedství a to, že Evropě nesmí být jedno, jak stabilní tyto státy jsou, ukázala gruzínská válka. Za další dává strategický smysl těsnější připoutání významného dodavatele plynu, jakým je Ázerbájdžán, k EU. Pokaženým startem si Evropané sami škodí, uzavřel FTD hodnocení začátku východního partnerství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek