Guardian je skeptický k východnímu partnerství EU

09.05.2009
čtk

Skepticky dnes hodnotí britský list Guardian projekt východního partnerství Evropské unie, protože je koncipován jako protiváha ruskému vlivu. List Financial Times zase ve svém blogu kritizuje britského premiéra Gordona Browna za to, že do Prahy na summit zahajující východní partnerství nepřijel.

Guardian v redakčním komentáři vypočítává, že řada vedoucích představitelů šesti pozvaných postsovětských zemí jsou jen těžko světly demokracie a ekonomické stability. Kromě toho je partnerství koncipováno jako protiváha Rusku na jeho bývalém dvorku – přestože původně bylo pozváno i Rusko.

Bude-li partnerství využívat jako mechanismu jak odtáhnout tyto státy od Ruska, tak selže. Tyto země mají větší obchod s EU, než s Ruskem, ale některé s ním mají dlouhé hranice. A nezaměstnaní Ukrajinci nehledají práci na Západě, protože na hranicích s Polskem byla postavena řada strážních věží, aby je zastavila. Jdou pracovat do Ruska, napsal list.

Kromě toho je v těchto zemích velké vnitřní napětí. Ukrajinská oranžová revoluce se nezastavila kvůli ruskému vměšování. Gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho nestabilizuje unie o nic víc, než vyhlídka na členství v NATO.

Oblast nepotřebuje horkokrevné nacionalisty, kteří s Ruskem zahajují války, jež nemohou vyhrát, ale pragmatiky, kteří uznávají zeměpisnou a ekonomickou realitu a jsou s to udržovat vztahy s Moskvou i se Západem, zdůraznil deník. Moskva usiluje o právo veta na strategická partnerství svých sousedů, které nemůže dostat. Ale to by nemělo diktovat jednání Evropské unie nebo ji nutit do aliancí, které není schopna dodržet, zdůraznil Guardian.

Šéf bruselské kanceláře britského listu Financial Times Tony Barber ve svém blogu píše o trapně dlouhém seznamu vůdců evropských zemí, kteří do Prahy nepřijeli. Myslí si ale, že třeba v případě italského premiéra Silvia Berlusconiho to bylo spíš dobře. Ušetřilo nás to trapné fotografie jako na dubnovém summitu G20 v Londýně, kde Berlusconi vtlačil svůj rozzářený obličej mezi Baracka Obamu a Dmitrije Medveděva, poznamenal.

Podle něj ale byla nejkřiklavější nepřítomnost Gordona Browna, která se Čechů opravdu dotkla. V soukromí jeden ministr odcházející vlády Mirka Topolánka odsoudil Browna slovy, která nelze otisknout, uvádí blog, podle něhož by Británie měla být velkým přítelem nových členských států, největším stoupencem rozšiřování EU a bližších vztahů se zeměmi jako Ukrajina.

Člověku musí být Čechů líto. Možná by jim někdo měl připomenout, že postoj Británie k východní Evropě v souvislosti s EU byl vždy pěkně cynický. Britové byli soustavnými stoupenci rozšíření, protože si myslí, že větší unie pohřbí noční můru stále centralizovanější unie řízené z Bruselu, napsal Barber.

Podle něj je ale tato noční můra pohřbena poté, co se EU rozšířila z 15 převážně západoevropských zemí na 27 států zahrnujících celý kontinent.

Brown měl do Prahy jet. Politicky by ho to nic nestálo a možná mu to dokonce mohlo získat přátele na užitečných místech, uzavřel blog FT.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek