Benedikt XVI. podpořil křesťany na Blízkém východě

11.05.2009
čtk

Papež Benedikt XVI. podpořil křesťanskou menšinu ve Svaté zemi, která se často stává obětí blízkovýchodních konfliktů. Na mši pod širým nebem v jordánském Ammánu papeže přivítalo 50 tisíc lidí. Vláda v Jordánsku, kde je státním náboženstvím islám, vyhlásila pro křesťany den volna. V zemi tvoří křesťané 4,5 procenta obyvatel. V pondělí odletí papež do Izraele.

Benedikt v Jordánsku oslovil židy a muslimy, podstatnou část svého kázání věnoval křesťanům regionu, kteří zde tvoří malé menšiny a mnozí uprchli z regionů poznamenaných politickými a náboženskými konflikty.

Věrnost vašim křesťanským kořenům, věrnost poslání církve ve Svaté zemi žádají od každého z vás obzvláštní odvahu, prohlásil k věřícím, z nichž mnozí přišli z Iráku a Sýrie. Jordánsko přijalo od počátku iráckého konfliktu na milion uprchlíků z této země, několik desítek tisíc tvoří křesťané.

Římskokatolická církev je léta znepokojena situací křesťanů na Blízkém východě, jejichž počty zde klesají kvůli násilí a ekonomickým problémům. Papež podtrhl rozmanitost katolické církve v regionu, kde působí šest různých ritů, a vzdal čest ženám, které zde žijí a pracují. Zdůraznil, že zdejší církev i společnost nesmírně dluží všem ženám, které zasvětily své životy prosazování míru a lásky.

Vyjádřil politování nad tím, že role žen dosud nebyla dostatečně pochopena a doceněna, přestože si církev i společnost začínají uvědomovat naléhavou potřebu žen jako nositelek lásky a tvůrkyň míru, jež přinášejí vřelost a lidskost světu příliš často posuzujícímu cenu člověka podle chladných měřítek užitečnosti a zisku.

Tisíce věřících navštívily spolu s papežem, kterého doprovázel i jordánský král Abdalláh II., biblickou Betanii, kterou křesťanská tradice spojuje s místem Ježíšova křtu. Na místě asi 60 kilometrů od Ammánu Benedikt XVI. požehnal základním kamenům dvou nových kostelů – jeden pro vyznavače římskokatolického ritu, druhý pro stoupence řecko-melchitské víry.

Připomněl, že Betanie, je poznamenána tragickými utrpeními a léty nevyřešeného násilí. Věřící vyzval, aby při prosazování svých legitimních práv na víru podpořili dialog a porozumění v rámci občanské společnosti /a/ následovali Kristova příkladu a prostřednictvím odpuštění a velkorysosti směřovali k usmíření a míru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek