Islandská vláda nechá rozhodnutí o členství v EU na parlamentu

11.05.2009
čtk

Islandská vláda oznámila, že rozhodnutí o tom, zda země bude usilovat o případné začlenění do Evropské unie, nechá na parlamentu. K tomuto závěru dospěla vláda i navzdory faktu, že dvě strany, které tvoří nynější vládnoucí koalici, se na této záležitost nedokázaly shodnout. Informovala o tom agentura Reuters.

„Obě strany se shodly, že se sice na tématu členství země v EU nedohodly, současně ale zdůraznily společný zájem, aby konečné rozhodnutí, zda se Island začlení do unie, zůstalo na národu, a to prostřednictvím referenda,“ konstatuje prohlášení, které vláda vydala.

Téma evropského členství se stalo hlavním sporným bodem mezi Sociálnědemokratickou aliancí (SDA) a Levicově-zeleným hnutím (LGM), když po volebním vítězství zhruba před měsícem začaly ladit společnou politickou linii. Zatímco SDA zastává proevropské pozice, LGM se netají euroskeptickými postoji.

Islandská sociálnědemokratická premiérka Johanna Sigurdardóttirová vyjádřila přesvědčení, že rozhodnutí zahájit s EU přístupové rozhovory podpoří v parlamentu většina poslanců. „Pokud jde o jednání k začlenění Islandu do unie, téma má v parlamentu většinu,“ prohlásila premiérka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek