AKTUALIZACE: Směrnice o energetických štítcích

12.05.2009
Euroskop

Dne 5. května 2009 schválilo plénum Evropského parlamentu v prvním čtení návrh směrnice o o uvádění spotřeby na energetických štítcích výrobků. Schválené znění rozšiřuje věcnou působnost současné právní úpravy a mělo by platit nejen pro spotřebiče pro domácnost, ale také pro všechny výrobky spojené se spotřebou energie, včetně výrobků, které mají na spotřebu energie významný vliv, jako jsou například okna.

Návrh Směrnice Evropského parlamentu a Rady o uvádění spotřeby energie a jiných zdrojů na energetických štítcích výrobků spojených se spotřebou energie a v normalizovaných informacích o výrobku (KOM(2008)778)

Cílem schváleného návrhu je stimulace poptávky po lepších výrobcích. Revidovaná směrnice, která doplňuje směrnici o ekodesignu, nařízení o programu Energy Star a nařízení o ekoznačce, má přispět k dosažení cíle zvýšit energetickou účinnost EU do roku 2020 o 20 %, a snížit tak emise CO2 v EU o 78 milionů tun ročně.

1. Klíčové obsahové body usnesení Evropského parlamentu

Poslanci Evropského parlamentu schválili poměrně jednoznačně (566 hlasy) zprávu Anny Podimata (PES, Řecko). V jejím rámci byly provedeny oproti původnímu návrhu Komise následující změny:

  • Zachování současného modelu značení a odmítnutí vytváření dalších A-tříd (např. A-20 %, A-40 % atd.) pro televize a chladící zařízení, protože existující model je jednoduše rozeznatelný a byl akceptován i mimo EU, například Brazílií, Čínou, Chile, Íránem nebo Jihoafrickou republikou. Na štítcích se nově objeví doba jejich platnosti.
  • Stanovení povinnosti uvádět spotřebu energie výrobku a jeho energetický štítek vrámci všech propagačních materiálů, ať už se šíří jakoukoliv cestou.
  • Povinnost prodejců vystavit energetický štítek na jasně viditelném místě a pravidelně ho obměňovat vpřípadě jeho aktualizací.
  • Uvádění spotřeby také u výrobků pro průmyslové a komerční užití, jako jsou například lednice nebo myčky nádobí.
  • Zavedení povinnosti uvádět energetickou náročnost také u některých výrobků a materiálů určených pro stavebnictví, aby soukromí stavitelé byli schopni rozlišit jejich energetickou náročnost.
  • Zakotvení povinnosti Komise pravidelně aktualizovat klasifikace, každých 3-5 let.
  • Vytvoření seznamu prioritních výrobků, pro něž budou přijata prováděcí opatření.
  • Zdůraznění příslušnosti směrnice kširšímu legislativnímu rámci EU, který má přispět kesnížení spotřeby energie do roku 2020 o 20%.
  • Povinnost členských států podávat každé dva roky zprávu Komisi o implementaci směrnice. Následně podá zprávu o implementaci směrnice se stejnou frekvencí Evropskému parlamentu také Komise.
  • Umožnění členským státům poskytovat pobídky pro energeticky účinné výrobky, zejména v podobě daňových úlev a snížení nebo zrušení daně z přidané hodnoty.

2. Vystoupení českých poslanců Evropského parlamentu

V rámci rozpravy k návrhu vystoupili dva čeští poslanci Evropského parlamentu – Jan Březina (EPP-ED) a Miloslav Ransdorf (GUE-NGL).

Jan Březina vystoupil ve jménu celé politické skupiny EPP-ED a zdůraznil důležitost přijetí směrnice o energetických štítcích, protože je to podle něj „nejrychlejší a nejefektivnější cesta ke snížení emisí skleníkových plynů. „Energetická účinnost může být částí řešení dnešní ekonomické recese: uspokojení poptávky po energiích a užití energie může vytvořit dlouhotrvající a pevné pracovní příležitosti.

J. Březina také souhlasil s uváděním plných informací o energetické náročnosti výrobků, i když jsou nakupovány přes internet nebo telemarketing. Zdůraznil ale potřebu zajistit dostatečnou svobodu inzerentů při zadávání reklamy, což podle něj může ohrozit schválený pozměňovací návrh stanovující povinnost uvádět v každém propagačním materiálu údaje o energetické náročnosti produktu. Také odmítl přijímání zvláštních opatření pro televize a lednice, protože by to podle jeho názoru „ohrozilo koherenci nové legislativy o energetickém značení.

Miloslav Ransdorf věnoval značnou část svého vystoupení poděkování komisaři pro energetiku Andrisi Piebalgsovi, který měl podle něj „nelehký úkol, protože učinit ze 27 individuálních trhů jednotlivých členských zemí evropský energetický trh je práce hodná obdivu; je to práce sysifovská. Dále pak uvedl, že předložený návrh směrnice podporuje a myslí si, že se jedná o „potřebnou normu.

3. Očekávaný vývoj

Návrh je projednáván postupem spolurozhodování. Rada pro dopravu, telekomunikace a energetiku by návrh měla projednat 12. června 2009.

V případě schválení text vstoupí v platnost první den po svém vyhlášení v Úředním věstníku EU. Následně budou mít členské státy lhůtu 12 měsíců na to, aby uvedly v účinnost transpoziční právní předpisy, které budou obsahovat výslovný odkaz na směrnici. Členské státy zároveň sdělí Komisi znění ustanovení vnitrostátních předpisů, které přijmou v oblasti působnosti směrnice, a každé dva roky předloží Komisi zprávu o vymáhacích činnostech a úrovni shody.

Návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady o uvádění spotřeby energie a jiných zdrojů na energetických štítcích výrobků spojených se spotřebou energie a v normalizovaných informacích o výrobku (KOM(2008)778)

Připojené dokumenty: SEK(2008)2862, SEK(2008)2863

Právní báze: čl. 95 Smlouvy o založení ES revidované Smlouvou z Nice

Procedura: spolurozhodování

Odpovědné generální ředitelství Komise: Energie a doprava

Odpovědný výbor Evropského parlamentu: ITRE (zpravodajka: Anni Podimata, Řecko, PES)

Odpovědná formace Rady: TTE

Seznam odkazů

Dokumenty

Monitoring legislativního procesu

Další odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality