Fischer: Summit EU řídí šéf vlády

12.05.2009
čtk

Vrcholnou schůzku Evropské unie, která se uskuteční v červnu, byl měl podle nového českého premiéra Jana Fischera řídit šéf výkonné moci předsednické země, tedy on sám. Fischer na to dnes poukázal v Bruselu po jednání s šéfem Evropské komise José Barrosem. Některá česká i světová média však spekulují, že důležitý summit by mohl vést prezident Václav Klaus, který je v unii často označován za euroskeptika, nebo že by se prezident mohl schůzky účastnit spolu s Fischerem.

Pokud mluvíme o složení delegace na Evropskou radu (vrcholnou schůzku). Byl bych rád, abychom se k němu dostali v nejbližších dnech. Je pozice, že Evropskou radu řídí šéf exekutivy a mandát pro to jednání připravuje, sestavuje vláda, uvedl předseda vlády ČR, která v tomto pololetí unii řídí. Z jeho slov nicméně vyplynulo, že Klaus o účast na summitu stojí a stál o ní ještě za působení bývalého premiéra Mirka Topolánka.

Mimochodem já podotýkám, že případná účast prezidenta republiky na Evropské radě byla předmětem jeho jednání s bývalým premiérem Topolánkem už v zimě letošního roku. To není novinka, která by přišla s tím, že se Fischer objevil na scéně, řekl premiér na pozdějším setkání se zástupci tiskových agentur, které působí v Bruselu.

Na nového českého premiéra se Klaus s problémem účasti na vrcholné unijní schůzce údajně obrátil před třemi, nebo čtyřmi týdny s tím, že je připravený se summitu účastnit nebo se na něm podílet. Oficiálně jsme jednání od té doby nevedli. Vyjednává se na trošku nižší úrovni, připravujeme si půdu pro definitivní řešení, tak abychom zbytečně nebouchali dveřmi. Já si myslím, že by to bylo to nejhorší, co bychom teď mohli udělat, doplnil Fischer.

Podobný názor Fischer vyjádřil i v nedávném rozhovoru pro deník E15, přičemž stejnou pozici zastává i Barroso. Ten po jednom ze specializovaných summitů, které se minulý týden uskutečnily v Praze, řekl, že je zvykem, aby vrcholnou schůzku unie řídil šéf exekutivy, tedy premiér a nikoli prezident. Stejně se při totožné příležitosti vyjádřil i bývalý český premiér Mirek Topolánek, který Fischera dokonce konkrétně jmenoval a dodal, že stejný názor zastávají všechny členské státy Evropské unie.

Podobně jako Topolánek a Barroso se vyjádřil i bývalý český vicepremiér Alexandr Vondra. Podle něj by jeho vláda na místo předsedy červnového summitu doporučila spíše Fischera než Klause. České předsednictví přitom dosud na drtivé většině vrcholných schůzek vedl právě Topolánek. Klaus zatím stál pouze v čele summitu EU s Japonskem. Jeho role však v nejbližší době výrazně vzroste.

V současnosti je již jasné, že Klaus povede summit EU s Ruskem, Jižní Koreou a podle Vondry existuje také předběžná dohoda, že český prezident povede i dlouho očekávaný a již jednou odložený summit s Čínou, který se uskuteční na konci května v Praze. Červnový summit EU nicméně důležitostí summity s jednotlivými zeměmi a velmocemi, které nejsou členem Evropské unie, převažuje a to vyvolává u některých zahraničních médií a politiků obavy.

Jedním z témat červnové vrcholné schůzky má být totiž Lisabonská smlouva, jejímž velkým odpůrcem je právě Klaus. Ten váhá s podpisem dokumentu o reformě EU i poté, co jej schválil český parlament. Podle svých slov čeká na podání ústavní stížnosti, kterou chystá skupina senátorů, a na následné stanovisko českého ústavního soudu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek