Brusel potvrdil evropská města kultury pro roky 2012 a 2013

13.05.2009
čtk

Evropskými hlavními městy kultury roku 2012 budou portugalské Guimaraes a slovinský Maribor. O rok později se jimi stanou francouzská Marseille a slovenské Košice. Výběr těchto měst dnes v Bruselu oficiálně oznámila Rada EU. Tato města navrhla na titul Evropské hlavní město kultury komise složená z expertů, a to loni na jaře. Unijní projekt má pomáhat podporovat evropské kulturní dědictví.

„Tento titul má dlouhodobou a výbornou reputaci. A možnost ponechat si ho během celého roku klade město do centra pozornosti. Vytváří to obrovský potenciál pro místní rozvoj,“ uvedl eurokomisař pro vzdělávání, kulturu a mládež Ján Figeľ.

Čestný titul je podle Bruselu jednou z cest, jak přilákat do daného města návštěvníky. Kromě přílivu turistů a investic má být udělení titulu jedním ze způsobů, jak zvýšit povědomí o daných městech u lidí v celé Evropské unii.

Letošními hlavními městy kultury jsou rakouský Linec a litevský Vilnius. V roce 2010 mají následovat německý Essen, maďarská Pécs (Pětikostelí) a turecký Istanbul. V roce 2011 to bude finské Turku a estonský Tallinn.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek