Ministři EU a Latinské Ameriky rokují v Praze

13.05.2009
čtk – aktualizováno

Zasedání se bude věnovat aktuálním otázkám, mezi něž patří i současná situace kolem takzvané prasečí, respektive mexické chřipky. V Praze ji budou posuzovat ministři zahraničí zemí EU a latinskoamerických států sdružených ve Skupině Rio. Novinářům to dnes před zahájením setkání řekl šéf české diplomacie Jan Kohout. Chřipka se začala šířit nejvíce z Mexika, které nyní Skupině Rio předsedá. Do Prahy se sjeli zástupci více než čtyř desítek států.

Podle Kohouta budou ministři debatovat o tom, jaká opatření jednotlivé země přijaly, a o tom, jak si vzájemně pomáhat.

Ve světě je zatím podle údajů kolem 5300 lidí, kteří se nakazili takzvanou prasečí chřipkou. Pacienty eviduje více než 30 zemí. Virus A(H1N1) je kombinací prasečího, ptačího a lidského viru chřipky, experti zmiňovali možnost pandemie. Britští vědci například tvrdí, že by virus mohl napadnout až třetinu lidstva. Dosud mu podlehlo šest desítek osob, většina v Mexiku. V Česku se zatím nákaza neobjevila.

Tématem zasedání mezi státy sedmadvacítky a latinskoamerickými státy budou také dopady finanční krize, energetická bezpečnost a změna klimatu. Neformální skupinu vytvořily latinskoamerické státy pro politickou konzultaci a koordinaci v roce 1986 v Riu de Janeiro. Setkání začalo v pondělí debatami expertů, šéfové diplomacií ho ukončí ve čtvrtek. Do Prahy za mnohé státy nedorazili podle dostupných údajů přímo ministři zahraničí, ale nižší diplomaté.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek