Papež se v Betlémě vyslovil pro svrchovanou Palestinu

13.05.2009
čtk – aktualizováno

Pro svrchovanou domovinu Palestinců se dnes vyslovil papež Benedikt XVI. v Betlémě. Do tohoto palestinského města na okupovaném západním břehu Jordánu zavítal na jednodenní návštěvu v rámci své blízkovýchodní poutní cesty. Hlubokým soucitem v souvislosti s důsledky nedávné izraelské ofenzivy ujistil obyvatele pásma Gazy a vyzval mezinárodní společenství, aby usilovalo o vyřešení blízkovýchodního konfliktu.

Svatý stolec podporuje právo vašeho lidu na svrchovanou palestinskou domovinu v zemi vašich předků, bezpečnou a existující v míru se svými sousedy, s mezinárodně uznanými hranicemi, citovala agentura Reuters z papežova proslovu před betlémskou rezidencí předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse. Dosud nejjasněji tak vyjádřil veřejně svou podporu vzniku nezávislého palestinského státu, konstatovala agentura AP.

V přítomnosti Mahmúda Abbáse Benedikt XVI. rovněž vyzval zejména mladé Palestince, aby odolávali pokušení terorismu.

Papež také vyjádřil hluboký soucit obyvatelstvu pásma Gazy. Odpoledne se vydám do uprchlického tábora Ajdá, abych projevil svou solidaritu s lidmi, kteří přišli o všechno. Ujišťuji ty z vás, kteří mají smutek nad ztrátou svých nejbližších v důsledku nepřátelství, mám na mysli zejména nedávný konflikt v Gaze, že na ně denně vzpomínám ve svých modlitbách a úpěnlivě prosím Všemohoucího o mír, o mír spravedlivý a trvalý, na palestinských územích a v celém regionu, řekl papež.

Solidaritou ujistil obyvatelstvo Gazy také během velké mše pod širým nebem, kterou celebroval na náměstí Jesliček. Mezi tisíci přítomnými věřícími oslovil přímo téměř stovku poutníků z pásma Gazy, kteří dostali od izraelských úřadů povolení k vycestování z pásma a k cestě do Betléma.

Žádám vás, abyste tlumočili svým rodinám a komunitám mé ujištění, že je chovám ve svém srdci, a také můj smutek nad ztrátami, těžkostmi a utrpením, které jste museli zakusit, řekl Benedikt XVI. Buďte si jisti mou solidaritou s obrovským úkolem rekonstrukce, která vás čeká, i mými modlitbami za brzké zrušení blokády (pásma Gazy).

Izrael uvalil na pásmo Gazy blokádu v červnu 2007 poté, co se vlády nad tímto územím násilím zmocnilo radikální hnutí Hamas. Izraelská ofenziva proti Hamasu z přelomu roku si vyžádala přes 1400 obětí z řad Palestinců, velkou většinou civilistů.

Abbás při uvítací ceremonii v Betlémě odsoudil izraelskou okupaci a prohlásil, že je nejvyšší čas ukončit utrpení Palestinců.

V této Svaté zemi okupace stále pokračuje v budování separačních zdí, řekl Abbás. Místo stavění mostů, které nás mohou spojit, využívají (Izraelci) okupační síly k tomu, aby nutili muslimy a křesťany emigrovat. Naše svatá místa se tak mění spíš v archeologické lokality, místo aby byla poutními místy, živými a plnými věřících.

Palestinci si od papežovy návštěvy slibují upoutání pozornosti na tvrdé podmínky svého života pod izraelskou vojenskou kontrolou, napsala agentura AFP. Benedikt XVI. uznal jejich potíže, zdržel se ale jmenovat konkrétně Izrael. Vím, jak mnoho jste trpěli a nadále trpíte v důsledku zmatků postihujících tuto zemi po desetiletí, řekl.

Po obědě s biskupy a františkánskou komunitou v betlémském klášteře Casa Nova chce papež soukromě navštívit jeskyni Narození Páně. Odpoledne se setká s obyvateli uprchlického tábora Ajdá u Betléma a v podvečer se sejde v Betlémě s Mahmúdem Abbásem. Poté se Benedikt XVI. vrátí do Izraele.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek