NATO a EU proti somálským pirátům

14.05.2009
čtk

Severoatlantická aliance i Evropská unie chtějí zesílit boj proti pirátům u somálského pobřeží. NATO plánuje dlouhodobé nasazení válečných lodí proti námořním lupičům a EU zase chce rozšířit oblast, v níž budou její plavidla hlídkovat. Napsala to agentura DPA.

Mluvčí NATO James Appathurai v Bruselu řekl, že vyslanci osmadvaceti členských zemí organizace se v současné době snaží formulovat pravidla zapojení. Jde přitom především o zacházení se zadrženými piráty a o jejich postavení před soud, což prý není žádné jednoduché téma. Druhá mise NATO u somálských břehů, které se účastní fregaty USA, Kanady, Nizozemska, Portugalska a Španělska, skončí v červnu.

Velitel unijní mise Atalanta, britský admirál Philip Jones, prohlásil, že EU musí rozšířit území, na kterém její lodě hlídkují, protože somálští piráti jsou nyní schopni zasahovat i v hloubi Indického oceánu, stovky kilometrů od pobřeží země v Africkém rohu. Do budoucna však bude prý především nutné, aby se do boje proti pirátům aktivně zapojili afričtí sousedé Somálska.

Ke zprávám britských médií o tom, že piráti v Londýně získávají informace o akcích unijních jednotek, Jones řekl, že se nemůže jednat o únik informací z velícího centra, které se nachází poblíž britského hlavního města. S takovými informacemi se totiž prý zachází nanejvýš opatrně. EU se podle Jonese také snaží navázat spolupráci se Seychelskými ostrovy, které vzhledem ke své geografické poloze mají velký zájem na zastavení pirátství.

Operace Atalanta, která v oblasti Afrického rohu působí od poloviny prosince, zatím zajala 52 pirátů, z nichž 38 se momentálně nachází v Keni. Somálští piráti od začátku roku zaútočili na 102 lodí a 31 se jim podařilo unést.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek