Papež vyzval v Nazaretu k obraně tradiční rodiny

14.05.2009
čtk

Před desetitisíci poutníky z celého světa dnes papež Benedikt XVI. sloužil v severoizraelském městě Nazaretu největší ze tří mší během své pětidenní apoštolské návštěvy Izraele a palestinských území. V promluvě se pak na rozdíl od předcházejících politických témat soustředil na vyjádření znepokojení katolické církve nad tím, co označuje za celosvětový úpadek rodiny a jejích hodnot. Vyzval také k mírovému soužití mezi muslimy a křesťany v Nazaretu, jenž je domovem největší arabské komunity v Izraeli.

Vlády mají povinnost bránit tradiční heterosexuální manželské svazky a rodinné hodnoty, zdůraznil papež po mši sloužené v angličtině, latině a arabštině v promluvě k více než 40.000 věřících. Zatímco po mších v Jeruzalémě a Betlémě hovořil o různých aspektech izraelsko-palestinského konfliktu, v Nazaretu papež vyzdvihl posvátnost rodiny, která je podle božího záměru založena na doživotní věrnosti muže a ženy posvěcené stvrzující manželskou smlouvou a na přijetí božího daru nového života.

Katolická církev je proti rozvodům a manželstvím homosexuálů a lesbiček, přičemž právě údajnému úpadku tradiční rodiny přisuzuje mnohé ze společenských zel a problémů.

Rodina se musí vrátit na své prominentní místo jako hlavní základní kámen spořádané a vlídné společnosti, řekl Benedikt XVI. a vyzval vlády a zákonodárce k podpoře rodin v jejich výchovném poslání, k ochraně instituce rodiny a jejích neodmyslitelných práv a k zajištění toho, aby všechny rodiny mohly žít a vzkvétat v důstojných podmínkách.

Nechť všichni odmítnou destruktivní sílu nenávisti a předsudků, která vnáší smrt do lidských duší před tím, než zabije jejich těla! vyzval také papež věřící, kteří se od rána shromažďovali v rozsáhlém amfiteátru na úpatí pahorku u bran Nazaretu. Hovořil k nim tedy na místě, odkud podle tradice chtěli Nazaretští svrhnout Ježíše po jeho kázání v synagoze.

Papež připomněl, že v posledních letech zažil Nazaret napětí, které uškodilo vztahům mezi nazaretskými komunitami křesťanů a muslimů. Spor se rozhořel zejména o zamýšlenou stavbu velké mešity, která měla vzniknout v těsném sousedství chrámu Zvěstování Panny Marie, který by tak zastínila. Stavba za dvacet milionů dolarů měla být totiž centrální mešitou ve městě, zakončenou čtyřmi vznosnými věžemi a ústředním minaretem vybaveným výtahem, který by snadno kohokoliv dopravil do výšky více než 90 metrů na ochoz, nad nímž měl svítit laserový půlměsíc.

Tento záměr svého času vyprovokoval i ozbrojené srážky mezi mladými muslimy a křesťany ve městě. Základní kámen mešity byl položen koncem roku 1999, po rozhodnutí soudu byly ale základy stavby v polovině roku 2003 zbořeny.

Vyzývám lidi dobré vůle z obou komunit, aby napravili způsobené škody a věrni naší společné víře v jediného Boha pracovali na stavbě mostů a nalezli prostředky k pokojnému soužití, citovala z papežovy promluvy agentura AFP.

V Nazaretu, který je v křesťanství spojován s mládím Ježíše Krista a je jedním z nejvýznamnějších křesťanských poutních míst v Izraeli, dnes žije největší izraelská komunita Arabů. Čítá asi 70.000 obyvatel, z nichž zhruba 40 procent jsou křesťané a zbytek muslimové.

Další program předposledního dne papežovy blízkovýchodní cesty především setkání Benedikta XVI. s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem ve františkánském konventu. Papež se také odebere do dominanty Nazaretu, chrámu Zvěstování Panny Marie, kde podle bible archanděl Gabriel zvěstoval Marii Ježíšovo narození.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek