Podle nové ruské bezpečnostní strategie je NATO hrozbou

14.05.2009
čtk

NATO a zahraniční a vojenská politika Spojených států představují i nadále významnou hrozbu pro mezinárodní stabilitu a sílu Ruska. Vyplývá to z nově vypracované strategie národní bezpečnosti Ruska do roku 2020, kterou včera podepsal prezident Dmitrij Medveděv.

Cílem nové strategie je vytvořit předpoklady pro odvrácení hrozeb národní bezpečnosti Ruska a pro přerod země v jednu z vedoucích mocností světa v úrovni technického pokroku, kvalitě života obyvatel a vlivu na dění ve světě, cituje agentura ITAR-TASS z preambule dokumentu, který vypracovala Rada bezpečnosti Ruské federace.

Podnětem k vypracování nové strategie bezpečnosti jsou globalizační procesy světového vývoje a mezinárodních vztahů, které vytvářejí nové hrozby a rizika pro vytváření osobnosti člověka, společnosti a státu, protože v takové situaci se ručitelem úspěšnosti národního rozvoje stává nová státní politika v oblasti bezpečnosti, uvádějí autoři dokumentu.

Slabost mezinárodní a regionální bezpečnostní architektury, která se zejména v euroatlantické oblasti orientuje pouze na NATO, představuje vzrůstající ohrožení mezinárodní bezpečnosti, uvádí se dále v dokumentu, jehož text byl dnes zveřejněn na tiskových stránkách Kremlu. Rusko se tak nadále cítí ohroženo vojenskou politikou některých vůdčích cizích zemí.

Negativní vliv podle koncepce představuje především obnovování jednostranných přístupů v mezinárodních vztazích. V této souvislosti je jako hlavní problém uváděn především americký protiraketový štít, který zahrnuje i prvky v Česku a Polsku. Možnost zajistit mezinárodní i regionální bezpečnost významně narušuje rozmisťování prvků americké protiraketové obrany v Evropě, praví se v dokumentu. Přibližování vojenských infrastruktur NATO k ruským hranicím je pro Rusko nepřijatelné. Tento faktor do budoucna nejvíce ovlivní naše vztahy s aliancí, dodává.

Přesto ruská strategie nadále považuje za jeden ze svých cílů dosáhnout dalšího stupně jaderného odzbrojení jednáním s USA, pokud to nebude představovat zvýhodnění jedné ze stran. Rusko proto vidí povinnost využít všech nezbytných prostředků k zachování parity s USA ve strategických jaderných zbraních.

K ochraně svých národních zájmů Rusko povede racionální a pragmatickou zahraniční politiku, která vylučuje nákladné konfrontace a nové závody ve zbrojení, zdůrazňuje dokument. Připomíná, že Rusko se chce stát opět světovou velmocí a vyjadřuje potěšení nad tím, že důsledky politické a hospodářsko-sociální krize z konce 20. století v důsledku rozpadu SSSR byly překonány.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek