Čína: EU by nám měla zpřístupnit své špičkové technologie

15.05.2009
čtk

Peking hodlá na nadcházejícím bilaterálním summitu s Evropskou unií v Praze požádat, aby Unie zrušila restrikce na vývoz svých vyspělých technologií do Číny a aby současně přiznala čínské ekonomice statut tržního hospodářství. Dnes to podle agentury AFP oznámilo čínské ministerstvo obchodu.

Nanovo předložíme otázky spojené s uznáním tržního charakteru čínské ekonomiky a s omezeními, která EU uplatňuje na vývoz svých špičkových technologií do Číny, prohlásil mluvčí ministerstva Jao Ťien.

Statut tržní ekonomiky, jehož udělení žádá Peking od Evropské unie už od roku 2003, hraje důležitou roli při posuzování záležitostí v oblasti obchodu s komoditami zbrojního rázu. Číně by udělení takového statutu umožnilo využít výhodnějších podmínek pokud jde o antidumpingové daně.

Unie zatím Čínu považují za přechodovou ekonomiku, v níž stát intervenuje jak ohledně stanovení cen, tak ohledně stanovení nákladů. Uznání takového statutu je technická záležitost týkající se pravidel antidumpingové politiky. Nechceme, aby tuto věc příliš ovlivňovaly politické kalkuly, prohlásil Jao Ťien.

Čína je často v hledáčku vyšetřování, které EU provádí v obchodních záležitostech. Poslední antidumpingové daně, které Unie vyměřila Pekingu letos v dubnu, se týkají svíček a voskovic.

Zcela nový není ani další požadavek Pekingu ohledně snadnějšího přístupu k vyspělým evropským technologiím, a to navzdory faktu, že právě EU je v současnosti největším vývozcem těchto technologií do Číny.

Čínský vicepremiér Wang Čchi-Šan minulý týden vyzval Unii k větší pružnosti pokud jde o takové oblasti, jako jsou nové energie, systémy energetické účinnosti a nakládání s odpady.

V poslední době čínská strana navíc prosazuje, aby zahraniční partneři operující v Číně výrazněji spolupracovali i v udržitelném rozvoji.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek