Evropské státy kvůli krizi snižují rozvojovou pomoc

15.05.2009
čtk

Evropské státy prý v souvislosti se současnou hospodářskou krizí zřejmě nedostojí svým slibům ohledně rozvojové pomoci a do roku 2010 ji zkrátí o téměř 40 miliard eur. Uvádí to zpráva konfederace evropských neziskových organizací CONCORD.

Podle asociace zřejmě evropské státy nesplní své rozvojové cíle na rok 2010 dřív než v roce 2012. Mohly by je splnit jen tehdy, kdyby se nyní zavázaly k urgentním krokům. Podle CONCORDu navíc některé země uměle nafukují zprávy o výši své rozvojové pomoci o činnosti, které lidem v nouzi ve třetím světě přímo nepomáhají. Právě proto je prý pravděpodobné, že do konce příštího roku přijde rozvojový svět o 40 miliard eur, které jim Evropané přislíbili.

Historie bude soudit Evropu podle jejích nynějších kroků. Pokud Evropa nebude jednat nyní, bude vnímána tak, že se otočila zády k nejchudším v době tísně, uvedl šéf CONCORDu Justin Kilcullen.

Podle neziskových organizací evropské státy uvedly, že na rozvojovou pomoc loni přidělily 0,4 procenta hrubého národního důchodu. CONCORD však tvrdí, že část těchto údajů je zavádějící. Některé evropské státy prý do pomoci započítávají například finance určené na podporu zahraničních studentů nebo na zajištění pomoci uprchlíkům, případně na jejich repatriaci do vlasti. Když se podobné položky odečtou, je podle CONCORDu celková reálná rozvojová pomoc rovna 0,34 procenta hrubého národního důchodu.

Humanitární organizace kritizují v současnosti hlavně skutečnost, že Evropská unie byla sice schopna mobilizovat ohromné prostředky na podporu svých bank zasažených hospodářskou krizí, nicméně chybí jí údajně politická vůle udělat totéž pro pomoc nejchudším zemím.

Evropská komise nicméně na počátku dubna oznámila, že by měla ještě do konce roku uvolnit 4,3 miliardy eur na pomoc rozvojovým zemím, které jsou nejhůře postiženy současnou hospodářskou krizí. Tyto finance mají pocházet z peněz, které EU již vyčlenila na rozvojovou pomoc. Unijní exekutiva však chce, aby zejména africké státy měly k penězům přístup co nejdříve. Nejméně tři miliardy eur by proto co nejdříve měly putovat do afrických států a do zemí v Tichomoří a v karibské oblasti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek