Medveděv chce nové schéma evropské bezpečnosti

15.05.2009
čtk

Rusko nadále trvá na vytvoření „nového schématu vztahů pro evropskou bezpečnost“, místo aby byl tento proces nahrazován rozšiřováním NATO ve všech směrech. V opačném případě Moskva „přiměřeným způsobem zareaguje“. Prohlásil to podle agentury ITAR-TASS ruský prezident Dmitrij Medveděv v rozhovoru, který televize Rossija odvysílá v sobotu.

Když dokážeme vytvořit takové nové schéma vztahů, bude to podle mého názoru efektivní. A v každém případě to bude lepší, než pokračovat v rozšiřování NATO všemi směry, řekl Medveděv. Nás takový přístup (rozšiřování NATO) v žádném případě neuspokojuje a budeme na něj reagovat, dodal.

Prezident rovněž znovu kritizoval probíhající vojenské cvičení Aliance spolu s některými regionálními státy v Gruzii. Co je lepší – vytvářet novou bezpečnostní strukturu, nebo pořádat vojenské manévry v bezprostřední blízkosti míst, kde se před necelým rokem válčilo? řekl s narážkou na protiteroristické cvičení, plánované ještě před rusko-gruzínskou válkou z loňského srpna.

My chceme prostě novou úroveň bezpečnosti pro naši zemi a naše lidi, která by zohlednila těžce nabytou zkušenost 20. století, zdůraznil. NATO je podle něj stále větší a bezpečnost se tříští na stále menší fragmenty. To nemůže vyhovovat nikomu, ať už nám naši západní partneři při jednání vykládají, co chtějí, dodal.

Když mohl být helsinský akt o bezpečnosti a spolupráci v Evropě, tak se musí objevit nějaký nový obdobný dokument. Ne proti NATO, ale pro zajištění bezpečnosti v Evropě, míní Medveděv. Bezpečnost na kontinentu, jak nám vysvětlují, je zajišťována růstem jednoho vojensko-politického bloku. Neexituje tak univerzální platforma, kde by bylo možné řešit všechny otázky a s níž by byla spojena myšlenka dohody o bezpečnosti v Evropě, uzavřel ruský prezident.

Rusko podle něj pořádá summit EU-Rusko koncem příštího týdne v sibiřském Chabarovsku záměrně pro lepší pochopení ve vzájemných vztazích. Navrhl jsem loni partnerům z Unie, aby se přijeli podívat, jak vypadá Rusko nejen v evropské části, ale na Urale, na Sibiři, na Dálném východě. My tuto oblast považujeme v širším smyslu slova vždy za evropskou. Pro partnery to může být zajímavé a poskytne jim to možnost lépe pochopit Rusko, vcítit se do něj. Naše vztahy se stanou fundamentálnější, pochopitelnější, jasnější. A otázka pochopení je v zahraniční politice vždy naléhavá, uvedl Medveděv.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek