V Moskvě začaly rusko-americké rozhovory o strategických zbraních

19.05.2009
čtk

V Moskvě dnes začaly rusko-americké rozhovory o nové dohodě upravující počty strategických jaderných zbraní. Ta má nahradit smlouvu START 1 z roku 1991, jejíž platnost vyprší v prosinci. Jednání na expertní úrovni podle zdrojů ruského ministerstva zahraničí věcí potrvají do středy.

Na obnově rozhovorů o dokumentu nahrazujícím START 1 se počátkem dubna v Londýně domluvili prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medveděv. Nová smlouva by podle nich měla být hotovat do vypršení té stávající, která skončí 5. prosince. Za předchozího amerického prezidenta George Bushe pokrok v jednání nenastal.

Americkou delegaci v Moskvě vede hlavní americká vyjednávačka pro odzbrojovací jednání s Ruskem Rose Gottemoellerová, která na ministerstvu zahraničí řídí agendu kontroly smluv o odzbrojení. V čele ruské delegace je ředitel odboru pro bezpečnost a odzbrojení ministerstva zahraničních věcí Anatolij Antonov.

Smlouva START 1 týkající se všech raket s doletem přes 5000 kilometrů předpokládala snížení počtu jaderných hlavic na 6000 pro každou stranu a počtu strategických nosičů na 1600.

Rusko má nyní podle Carnegieho nadace pro mezinárodní mír 3113 strategických hlavic, zatímco USA jich mají 3575.

Nová smlouva má jít mnohem dále než zatím poslední tzv. moskevská smlouva (SORT), podle níž mají obě strany do roku 2012 snížit svůj jaderný arzenál na 1700 až 2200 jaderných hlavic.

Moskva a Washington se ale rozcházejí v klíčových otázkách. Rusko trvá na tom, aby se smlouva týkala všech jaderných hlavic a jejich strategických nosičů (raket, ponorek a bombardérů), zatímco USA se chtějí soustředit hlavně na rozmístěné zbraně.

Usilujeme o konstruktivní dialog a doufáme, že optimismus, který vyjadřují obě strany, se přenese i do praktických výsledků, citují ruské agentury nejmenovaného člena ruské delegace.

Obě největší jaderné mocnosti světa se snaží sblížit postoje před červencovým setkáním Obamy a Medveděva v Moskvě.

Ruský tisk dnes upozornil, že zřejmě není možné dospět k nové smlouvě, protože USA se nechtějí vzdát vybudování protiraketového deštníku v Evropě, který Rusko považuje za ohrožení své bezpečnosti.

Moskva chce spojit budoucnost dohody START s otázkou rozmístění protiraketového deštníku v Evropě, napsal nezávislý list Vremja Novostěj. Pokud vláda Baracka Obamy rozhodne nepřezkoumávat projekt protiraketové obrany v Česku a Polsku, nebude nová dohoda START možná, napsal list.

I podle listu Izvestija bude protiraketový deštník v Evropě klíčovým tématem jednání o jaderném odzbrojení. Pokud budování (deštníku) začne, Moskva bezpochyby odmítne snížení (svého jaderného arzenálu) v rámci nové dohody START, napsal list blízký ruské vládě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek