EU zatím neuspíší pomoc rozvojovým zemím

20.05.2009
čtk

Evropská unie zatím neumožní rozvojovým zemím výrazně postiženým současnou hospodářskou krizí předčasně čerpat z unijních peněz zhruba 500 milionů eur (13,3 miliardy Kč). Členské státy chtějí ještě původní návrh Evropské komise podrobně probrat; rozhodnutí by pak mohlo padnout na podzim. Na tiskové konferenci po jednání ministrů zahraničí EU a jejich kolegů zodpovědných za resort rozvojové pomoci v Bruselu to řekli šéf české diplomacie Jan Kohout a eurokomisař Louis Michel.

Evropská komise v dubnu navrhla, aby rozvojové země s vážnými ekonomickými problémy mohly ještě letos čerpat 4,3 miliardy eur (115 miliard Kč). Z tohoto balíčku by mohlo být předčasně uvolněno 500 milionů eur. Unijní exekutiva chce, aby zejména africké státy měly k penězům přístup co nejdříve. Představitelé některých členských států však podle Michela se souhlasem s tímto závazkem váhají.

Bylo rozhodnuto politicky, že bude na podzim tohoto roku předložen detailní návrh, jakým způsobem to bude upraveno, řekl k předčasnému čerpání peněz pro nejchudší země Kohout.

Evropská komise nicméně varuje, že pomoc třetímu světu musí být rychlá a účinná. Pokud prý totiž Západ nepomůže nejchudším zemím světa nyní, může to znamenat ohrožení globální stability.

Všichni se shodne na tom, že rozvojové země jsou v naprosto kritické situaci, řekl dnes Michel. Podle něj hrozí, že jen v Africe ještě více zchudne dalších sto milionů lidí.

Eurokomisař pro rozvojovou pomoc zároveň bez upřesnění kritizoval některé členské státy za to, že údajně nechtějí dostát svým závazkům, co se rozvojové pomoci týče. Podle něj sice členské státy v zásadě souhlasí s cíli EU v rozvojové pomoci, ale zároveň mají interní hospodářské problémy, takže je těžké je za této situace přesvědčovat.

Pomoc EU chudším státům světa loni vzrostla na 49 miliard eur. Podle komise se však musí během následujících dvou let zvýšit na 69 miliard eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek