Lavrov: pokrok v jednání START závisí na protiraketovém štítu

20.05.2009
čtk

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes zdůraznil, že v rusko-americkém jednání o omezení strategických jaderných zbraní se musí vzít do úvahy plány Washingtonu na výstavbu amerického protiraketového štítu ve střední Evropě. Jinak podle jeho slov není možné dospět k dohodě.

Rusko se vehementně stavělo a staví proti plánům bývalé Bushovy administrativy vybudovat v rámci amerického protiraketového štítu v Polsku základnu pro antirakety a v Česku radar. Moskva tvrdí, že štít by poskytl Spojeným státům kapacitu takzvaného prvního úderu, porušil by strategickou rovnováhu a ohrozil tak ruskou bezpečnost. Kreml odmítá tvrzení Američanů, že štít má jejich spojence chránit před potenciálním útokem z takových zemí, jako je například Írán.

Americký prezident Barack Obama vyjádřil ochotu o štítu diskutovat a prověřit, zda by byl účinný, ale Rusko si přeje, aby všechny plány na jeho vybudování zrušil.

Lavrovovy výroky přicházejí v den, kdy by v Moskvě mělo skončit první kolo rusko-amerických rozhovorů o nové dohodě upravující počty strategických jaderných zbraní. Ta má nahradit smlouvu START 1 z roku 1991, jejíž platnost vyprší v prosinci.

Rusko sice tvrdí, že novou dohodu, která by mohla vylepšit pošramocené ruské-americké vztahy, chce, ale Lavrovovo stanovisko naznačuje, že Moskva zaujala tvrdou pozici, která podle agentury AP zřejmě zabrání dosažení nějakého pokroku. Rusko dává jasně najevo, že nahrazení smlouvy START 1 v žádném případě nechápe jako izolované jednání.

Pokud Američané nadále budou trvat na svém právu mít protiraketový štít (v Evropě), odzbrojování ve strategických zbraních se značně protáhne nebo úplně zastaví, řekl včera v ruské televizi předseda zahraničněpolitického výboru ruské Dumy Konstantin Kosačov.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek