První evropská kosmonautka

20.05.2009
čtk

Evropská vesmírná agentura (ESA), jejímž členem je i Česká republika, představila šestici nových astronautů. Je mezi nimi i první žena v evropském sboru astronautů, Italka Samantha Cristoforettiová. Mladé adepty cesty do kosmu, kteří rozšíří stávající osmičlenný tým, ESA vybírala z více než 8000 kandidátů.

Na slavnostním ceremoniálu v Paříži byli do sboru uvedeni také Němec Alexander Gerst, Dán Andreas Mogensen, Ital Luca Parmitano, Francouz Thomas Pesquet a Brit Timothy Peake. Profesí jsou tři z nich piloti, dva inženýři a jeden vědec.

Vybraná šestice se nyní připojí k dosavadním osmi evropským astronautům a bude se připravovat k letu na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Jednoho dne by se také mohli projít po Měsíci, kam se nyní upírá zájem nejen ESA.

Podle BBC News je nejpřekvapivější volbou sedmatřicetiletý armádní pilot Peake, neboť Británie při dobývání vesmíru zcela rezignovala na lety lidské posádky a věnuje se výhradně robotickému výzkumu. Kvůli tomu bylo pro Brity obtížné se na oběžnou dráhu dostat, píše internetový server zpravodajské stanice.

Prvním britským občanem, který vyletěl do kosmu, byla v roce 1991 chemička Helen Sharmanová, která se za pomoci soukromých prostředků podívala na orbitální stanici Mir. Pod americkou vlajkou letěli do vesmíru podle BBC News další tři astronauti, kteří se narodili v Británii – Michael Foale, Piers Sellers a Nicholas Patrick.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek