Sídlo EK zůstane zavřené nejméně do konce týdne

20.05.2009
čtk

Sídlo Evropské komise v Bruselu, které v pondělí poškodil požár, zůstane uzavřené přinejmenším do konce tohoto týdne. Novinářům to řekl mluvčí EK Johannes Laitenberger. V budově stále plně nefunguje ventilace, elektřina a některé části budovy jsou promočené a silně zapáchají kouřem.

Většina ze zhruba dvou tisícovek úředníků, kteří v budově zvané Berlaymont normálně pracují, našla útočiště buď v některé z dalších budov komise v Bruselu, nebo zůstala doma. V Belgii a zároveň v unijních institucí bude totiž ve čtvrtek a v pátek svátek, takže sídlo komise by i tak v následujících dnech zelo prázdnotou.

Požár podle Laitenbergera nejvíce poškodil spodní a vrchní část budovy. Ve spodní části se nachází tiskové centrum, kde byl požár vůbec poprvé zaznamenán ještě předtím, než se rozvodnou šachtou rozšířil do dalších pater. Ve vrchní části budovy zase rozvodná šachta ústí. V posledním patře však rovněž sídlí kabinet předsedy EK José Barrosa, který našel dočasné útočiště v budově zvané Breydel. Ta již byla sídlem komise v minulosti, když se několik let Berlaymont rekonstruoval.

Současné sídlo komise však není první budovou některé z institucí Evropské unie, která měla v poslední době problémy. Štrasburské sídlo Evropského parlamentu bylo loni několik týdnů uzavřeno, když se přímo v hlavní jednací místnosti zřítila velká část stropu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek