STEM: Volby do EP rozhodne schopnost řešit krizi

20.05.2009
čtk

Češi, kteří se chystají 5. a 6. června k volbám do Evropského parlamentu, se budou nejčastěji rozhodovat pro ty strany a seskupení, které jsou podle nich schopny nejlépe řešit hospodářskou krizi. Vyplývá to z bleskového průzkumu agentury STEM pro Českou televizi, při němž bylo dotázáno zhruba 1200 lidí a jehož statistická odchylka jsou zhruba dvě procenta.

Celkem 35 procent Čechů považuje za nejdůležitější hledisko pro rozhodování, aby strana dokázala řešit ekonomickou krizi. Podle dlouhodobé činnosti jednotlivých partají se bude rozhodovat 28 procent voličů, vyplývá z průzkumu. Téměř pětina lidí uvedla, že se při volbách do EP rozhodne podle aktuální nabídky politických stran. Průběh předsednictví EU bude při volbách důležitý pro osm procent respondentů, 11 procent lidí bude klást důraz na otázky kolem vyslovení nedůvěry vládě a vládní krize, uvedla ČT.

Průzkum dále ukázal, že činnosti dosavadních českých europoslanců občané příliš velkou pozornost nevěnovali – vůbec žádnou 32 procent a poměrně malou 48 procent dotázaných. Naopak velmi velkou pozornost jí věnovala tři procenta a poměrně značnou 17 procent lidí. Zájem o činnost českých europoslanců rostl s vyšším vzděláním občanů. Z hlediska politických sympatií se o ni nejvíce zajímali voliči ODS – zhruba třetina z nich. Následovali voliči KSČM a ČSSD.

Více než tři čtvrtiny dotázaných – přesně 77 procent – v průzkumu uvedly, že si nevzpomínají na vystoupení či iniciativu českých europoslanců, které by upoutaly jejich pozornost. Lidé, kteří takové vystoupení či iniciativu zaznamenali, nejčastěji zmínili, že souvisely s hospodářskou krizí, dodávkami plynu, ekologií, Lisabonskou smlouvou reformující EU po jejím rozšíření a zemědělstvím.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek