EU má s Koreou pasivní bilanci, jedná o volném obchodu

21.05.2009
čtk

Pro Jihokorejskou republiku je Evropská unie druhým největším obchodním partnerem – hned po Číně a těsně před Japonskem. Mezi obchodními partnery unie zaujímá Jižní Korea osmé místo, avšak bilanci má EU s touto zemí v posledních letech stále pasivní. Možnosti vyrovnanější obchodní spolupráce budou i na programu summitu EU s Koreou, který se na úrovni tzv. trojky uskuteční v sobotu v Soulu.

Stěžejními tématy rozhovorů unie s Koreou jsou dvě smlouvy – jednak dohoda o volném obchodu, o níž obě strany jednají od května 2007, a aktualizace rámcové dohody o obchodu a spolupráci. Ta vstoupila v platnost v dubnu 2001 a o její modernizaci se Brusel se Soulem snaží od loňského června. Před rokem 2001 se unijně-korejské vztahy odehrávaly na základě dohody o spolupráci a vzájemné administrativní pomoci v celních záležitostech z roku 1997.

Obchod EU s Koreou zaznamenával v letech 2004 až 2008 každoroční růst zhruba o 7,5 procenta. Loni vyvezla EU do Koreje zboží v hodnotě 25,6 miliardy eur a dovezla zboží za 39,4 miliardy eur. Z unijního dovozu z Koreje tvořily asi 40 procent strojírenská a dopravní zařízení, zhruba stejný podíl této kategorie šlo i opačným směrem (35 procent).

Aktivní bilanci měla EU s Koreou v obchodu se službami, když na tamní trh vyvezla v roce 2007 služby v hodnotě 7,2 miliardy eur. Opačným směrem šly v roce 2007 služby za 3,9 miliardy eur.

Unie je také největším zahraničním investorem v Koreji – na tamních přímých zahraničních investicích se podílí zhruba 45 procenty. V roce 2007 činily unijní přímé zahraniční investice v Koreji 1,7 miliardy eur, opačným směrem šly investice za 0,3 miliardy eur. Nicméně pro firmy ze zemí unie je velmi obtížné proniknout na korejský trh, vzhledem k tamním přísným standardům pro výrobky i služby. Zlepšit situaci by v tomto směru měla připravovaná dohoda o volném obchodu.

První summit EU-Korea se konal v září 2002 v Kodani, kde se sešli jihokorejský prezident Kim Te-džung, dánský premiér Anders Fogh Rasmussen, jako zástupce země předsedající EU, a předseda EK Romano Prodi. Druhý summit EU-Korea se odehrál v Hanoji v říjnu 2004 a třetí v Helsinkách v září 2006. Nadcházející vrcholná schůzka v Soulu bude prvním samostatným summitem, neboť ty předchozí se konaly na okraj summitu ASEM (země EU a Asie).

Také Česká republika má s Jižní Koreou, která z hlediska obratu zaujímá čtvrté místo mezi českými obchodními partnery ze zemí Asie a Tichomoří, čím dál vyšší schodek v obchodní bilanci. Loni vyvezly české firmy do Koreje zboží za 4,6 miliardy korun, opačným směrem proudily výrobky v hodnotě 25,2 miliardy korun. Pasivní bilance ČR proti předchozímu roku narostla zhruba o čtyři miliardy korun. Největší podíl na vzájemné obchodní výměně mají strojírenská a dopravní zařízení.

Z Jižní Koreje pochází největší přímá zahraniční investice v historii ČR. Je jí nošovická továrna na výrobu osobních automobilů Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC), která slavnostně zahájila výrobu loni v listopadu. Investiční náklady dosáhly 1,1 miliardy eur (téměř 30 miliard korun). V Moravskoslezském kraji sídlí i další významné korejské investice, jakými jsou závod SUNG WOO HITECH na výrobu částí automobilových karosérií a společnost Plakor Czech, která lisuje plastové komponenty pro korejské automobilky Hyundai a Kia Motors.

Podle statistických záznamů jihokorejského ministerstva hospodářství nevykazovala Česká republika až do roku 2006 žádný záznam o investici v Koreji. Posílit vzájemnou kooperaci mezi oběma zeměmi by měla dohoda o hospodářské spolupráci podepsaná letos v dubnu v Praze.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek