Polský prezident může rozhodovat o své účasti na summitech EU

21.05.2009
čtk

Polský prezident coby nejvyšší představitel země se může rozhodnout, zda se bude účastnit summitů Evropské unie. Rozhodl o tom včera večer polský ústavní soud. Jeho rozhodnutí v této záležitosti žádala vláda kvůli dlouhodobým sporům prezidenta Lecha Kaczyńského a premiéra Donalda Tuska.

Nicméně vláda má podle soudu určovat stanovisko Polska k záležitostem, o nichž se na summitu jedná, a tato stanoviska má předkládat premiér. Ústavní soud zároveň zdůraznil, že v případě, že prezident chce na summit přijet, musí s vládou spolupracovat. To má zajistit, aby Polsko na unijních schůzkách vystupovalo jednotně, uvedl soudce Bohdan Zdziennicki.

Představitelé vlády tvrdili, že je na premiérovi, aby o složení polské delegace na summitech evropské sedmadvacítky rozhodoval on.

Přijde mi, že rozhodnutí soudu je potěšující pro oba tábory, řekl k rozsudku sociolog z varšavské univerzity Pawel Śpiewak. Jak zástupci strany Právo a spravedlnost, v jejímž čele stojí prezidentův bratr-dvojče Jaroslaw, tak i členové Občanské platformy Tuska rozsudek označili za vítězství.

Nynější soud byl dohrou sporu mezi prezidentem Kaczyńským a premiérem Tuskem z loňského října ohledně složení polské delegace na summitu Evropské unie v Bruselu. Kancelář premiéra odmítla prezidentovi poskytnout vládní letoun, prezident si pak najal letadlo sám pro sebe.

Tento problém se nedávno znovu objevil během dubnového summitu Evropské unie a Spojených států v Praze. Na schůzku s americkým prezidentem Barackem Obamou přijeli oba polští politici. Tusk tehdy žertoval, když říkal, že doufá, že Češi pro polskou delegaci najdou dostatečný počet židlí.

Donald Tusk je v současnosti nejoblíbenějším polským politikem. Očekává se, že proti Lechovi Kaczyńskému bude kandidovat v prezidentských volbách, jež se budou konat příští rok.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek